Lotus Exige Cup 430 predstavlja definiciju ekstremnog modela

Više slika

Više slika

Veoma je teško zamisliti okoreliju vozačku mašineriju od regularnog Lotus Exige automobila, iako svaki put kada pomislimo na to, britanska kompanija predstavi nešto poput ovoga...

Kako bi kreirao Cup 430 model, Lotus je preuzeo motor sa modela Evore GT430,V6 jedinicu sa superpunjenjem i 3,5 litara zapremine matiranu na 430 ks i praćenu sa 440 Nm obrtnog momenta koji se kanališu zajedno na zadnje točkove putem šestostepene manualne transmisije.

Cup 430 je daleko od jednostavnog redizajnerskog projekta u svakom smislu, a kompanija Lotus je tjunirala njegov pogonski sklop posebno za lakšu varijantu Exige modela, koji sada poseduje agresivniju aerodinamičnu opremu.

Zapravo, pravilno specifikovan i bez vazdušnih jastuka, Exige Cup 430 može težiti nešto manje od 1.055 kg. Sa savršenim odnosom snage i kilaže, kompanija Lotus tvrdi da njihova poslednja kreacija dostiže stotku iz mesta za samo 3,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 300 km/h. Uprkos sili potiska od 220 kg, najnoviji paket aerodinamične karoserijske opreme sposoban je da generiše i prebaci daleko biše snage na prednji deo radi oštrijeg upravljanja, što je velika pomoć priliko skretanja u krivinama, ali takođe stvara više obrtnog momenta na pravoj liniji.

Najbolji indikator mogućnosti najnovijeg Cup 430 modela, sa druge strane, može predstavljati ogromnu razliku na vremenima krugova, a kompanija Lotus tvrdi da je ultimativni Exige automobil bio testiran na legendarnoj Hethel stazi, koju je savladao za 1 minut i 24,8 sekundi, što ga čini najbržim proizvodnim modelom ikada kreiranim koji je finiširao ovaj zadatak. Štaviše, vreme novog modela bolje je za 1,2 sekunde od brutalnog sportskog modela 3-Eleven.

Na nesreću, sa federalnim regulativama koje su postavljene od kada je počeo razvoj ovog vozila, ni jedna zemlja izvan evropskog kontinenta neće moći da vidi Cup 430 na svojim ulicama, mada će biti u mogućnosti da ga kupe i namene trkačkim stazama. Za sve ljude na  našem kontinentu, cena novog modela kompanije Lotus postavljena je na 99.000 funti u Britaniji, 127.500 evra u Nemačkoj i 128,600 u Francuskoj.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group