Lokid Martin i McLaren sarađuju na razvoju novog hiperautomobila

Partnerstvo će omogućiti kompaniji McLaren da eksperimentiše sa prenošenjem dizajnerske tehnologije iz vazduhoplovstva u svoje hiperautomobile.

Ako ste neko ko je strastveni ljubitelj automobila visokih performansi i borbenih aviona, ova vest će vas obradovati. McLaren Automotive je nedavno objavio da je ušao u partnerstvo sa kompanijom Lockheed Martin Skunk kako bi unapredio budućnost superautomobila. U slučaju da niste čuli za odeljenje Skunk Works kompanije Lockheed Martin, oni su ista grupa stručnjaka za vazduhoplovstvo koja je stvorila Darkstar – izmišljeni hipersonični mlaznjak koji je zadivljujuće predstavljen u početnim scenama Top Gun: Maverick – najpopularnijeg filma iz 2022.

U stvari, filmski rekvizit je bio toliko realističan da su kineske vlasti navodno preusmerile jedan od svojih špijunskih satelita da ga bolje ispitaju. Ali relativno autonomni tim Skunk Works je poznatiji po tajnim vazduhoplovnim projektima kao što su legendarni SR-71 Blackbird i U2. To znači da ova jedinstvena saradnja između McLaren i Lockheed Martin nije samo reklamni trik i može na kraju doneti nešto zaista fascinantno.

Zvanično saopštenje za štampu iz kompanije McLaren ne nudi detalje o saradnji osim tvrdnje da će testirati futurističku tehnologiju borbenih aviona i njenu integraciju u dizajn superautomobila. McLaren takođe dodaje da će istraživanje koristiti novi najsavremeniji softver Skunk Works u razvoju vrhunskog dizajna superautomobila visokih performansi. Projekat će pomoći kompaniji McLaren da „podesi“ parametre za sisteme velike brzine preciznije i brže od tradicionalnih metoda projektovanja. Britanski proizvođač je čak doveo svoj hibridni superautomobil Artura u sedište Skunk Works radi fotografisanja sa hipersoničnim mlaznjakom Darkstar.

Glavni tehnički direktor kompanije McLaren Automotive, Daren Godard, rekao je: „McLaren je pionirska kompanija koja je uvek pomerala granice i tražila nova inovativna rešenja za pravljenje vrhunskih superautomobila. Raditi zajedno sa kultnom kompanijom kao što je Lockheed Martin Skunk Works, poznatoj po svom vizionarskom fokusu na budućnost, prirodno se uklapa. Nadamo se da je ovo početak duže i dublje saradnje koja će dugoročno koristiti našim klijentima.”

Iako je teško proceniti stvarni cilj zajedničkog projekta iz saopštenja za štampu, možemo samo da pretpostavimo da bi McLaren mogao da pokuša da izvuče korist od naprednih tehnika razvoja aerodinamičkog dizajna kompanije Lockheed Martin i da ih koristi u oblasti dizajna automobila. Sa brzom tranzicijom automobilske industrije ka elektrifikaciji, značaj aerodinamike je postao još važniji. Proizvođači neprestano traže nove ideje kako bi došli do aerodinamično efikasnijih dizajna automobila. To je kritičan korak u potrazi za izvlačenjem maksimalnog dometa iz električnih vozila.

Šta će proizaći iz ove saradnje između dva lidera u industriji, pokazaće vreme.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group