Lexus LFA proslavio svoj 10. rođendan

Superautomobil je duvao svećice...

Dok japanski egzotični auto zvanično slavi 10 godina, njegova priča započeta je ranih 2000-ih kao istraživački i razvojni projekat.

Toyota je prvi prototip završila 2003. godine, a sledeće godine je testiran na Nurburgringu. Svet je prvi put uvideo LFA kroz studiju prikazanu na NAIAS-u 2005. godine, nakon čega je usledila ažurirana verzija dve godine kasnije. 2008. godine LFA je učestvovao na 24 sata Nurburgringa, a na salonu automobila u Tokiju 2009. Lexus ga je konačno potvrdio za proizvodnju.

LFA, od kojih je napravljeno samo 500 primeraka, odlikovao se laganom konstrukcijom, a snagu je snabdevao prirodno usisani 4,8-litarski V10 agregat. Razvijen zajedno sa Yamahom, motor je proizvodio 560 ks pokretajući zadnje točkove kroz šestostepeni sekvencijalni menjač. Mogao je da postigne maksimalnu brzinu od 325 km h, a 0-100 km/h je ubrzavao za 3,7 sekundi.

Kasnije je usledila verzija usredsređena na stazu, nazvana LFA Nurburgring Edition, koja je ponudila tvrđe ogibljenje, aerodinamička poboljšanja, lakše aluminijumske felne i ukupnu snagu od 570 ks.

Sada, ovaj legendarni model slavi svoju desetogodišnjicu i to na vrlo tradicionalan način.

Pogledajte video:

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group