LAND ROVER LR4 - Avantura sa 5 zvezdica

Zamislite da ste tip čoveka koji ima safari šešir. Zamislite da živite u engleskom zamku, da imate gomilu prijatelja u Kongu, da ste više puta putovali helikopterom u ruralni Tajland i vozili po divljini loveći životinje čija imena ne možete ni izgovoriti...

Sada zamislite da sve ovo radite u Land Roveru. To je prirodni poredak stvari: Jeep je najbolji za Moab u Jordanu, Toyota Hilux za penjanje uz strme vulkane, a Land Roveri se koriste za avanture po prašnjavim delovima sveta, često (ali ne uvek) sa ljudima koji imaju puno novca.

Ako vam LR4 izgleda poznato, to je zato što jeste. Ovako Land Rover izgleda još od prve Bušove administracije. LR4 izgleda kao LR3 2005-2010 koji su se proizvodili pre njega, a koji izgleda kao Land Rover Discovery koji je postojao pre toga (van SAD, LR4 jednostavno je označen kao Discovery 4).

LR4, nasuprot tome, nije uopšte sličan Land Rover Defender, ogoljenom vozilu sličnom Jeep-u, koje postoji u Britaniji već „milion godina“. Ovo je namerno. Grubi Defender je namenjen za vožnju po Africi. Discovery i LR4 mogu uglavnom postići istu stvar, ali sa grejanjem sedišta i podesivim vazdušnim ogibljenjem za mnogo udobniju vožnju.

Land Roveri su dugo bili „planinske koze“ SUV sveta, a ni 2012 LR4 se ne razlikuje. 5.0-litarski motor, sa direktnim ubrizgavanjem, 375 KS V-8 smešten je ispod velike haube, i novi enterijer je uparen sa revidiranom šasijom i ažuriranom suspenzijom. Uprkos ogromnoj težini praznog vozila od 2610 kilograma, do 100 km/h dolazi za 6.6 sekundi.

Od vozila kao što je ovo, dobijate upravo ono što ste očekivali: čvrstinu, odličnu off-road vožnju, a unutrašnjost je lepo urađena, ali malo skučena. Fensi sistem pogona na četiri točka je standardan, elektronski kontrolisan diferencijal centar nudi dve brzine i sposobnost da se prebace u trenutku. Standardno vazdušno ogibljenje radi u skladu sa standardnim šestostepenim automatskim i Land Rover Terrain Response electronic management sistemom, podešavajući sve od visine vožnje, a tu je i teren dugme na centralnoj konzoli. (Pesak? Blato? postoji aplikacija - piktogram i podešavanje terena - za to.) Ako zemljište pod nogama postaje zaista čudno, možete da podesite sistem da ponudi ogromnih 9,4 inča rastojanja od tla.

Doduše, većina ljudi neće koristiti ništa od toga. Ali na osnovu iskustva možemo reći, sve to je zaista lepo imati. Ovo je impresivan automobil, koji će vas zadiviti na svakoj podlozi. Nije da ne postoji nekoliko nedostataka. Opciono, paket sa sedištima u trećem redu, koji uključuje i stvari kao što su navigacija i satelitski radio, nudi klupu u trećem redu, koja je zastrašujuće mala, i ne nudi nikakav prostor za noge. Opcionom navigacionom sistemu treba puno vramena da odgovori na jednostavne komande, i ekran se često blokira bez očiglednog razloga. Konačno, kvalitet izrade enterijera –površine koje škripe, nejednaki prorezi u enterijeru – sve je pomalo diskutabilno.

Ipak, Land Roveri su emocionalne stvari, a ako želite jedan, želite jedan, i verovatno ste spremni da pređete preko nekih stvari. Ono što imamo ovde je traktor za intelektualce, šator sa svim udobnostima doma... Ko to kupuje? Svako ko može da ga priušti, a u isto vreme voli čudne stvari. Šta oni rade sa njim? Sve što požele. Na kraju krajeva, u tome i jeste poenta.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group