Lamborghini Lanzador - električna budućnost legendarne kompanije Lamborghini

Više slika

Više slika

Lamborghini Lanzador je koncept čistog električnog Grand Tourer modela sa 1341 konjskom snagom koji predstavlja budućnost sa električnim pogonom u izvedbi slavnog brenda…

Lamborghini je konačno dao uvid u svoju potpuno električnu budućnost otkrivši novi EV koncept na Nedelji automobila u Montereju u petak. Nazvan Lanzador, radi se o konceptu visokopodignutog Gran Turismo 2+2 sa dizajnerskim elementima koji su nedvosmisleno kreirani Lamborghini dizajnerskim jezikom, a možemo ga posmatrati kao uvod u prvi proizvodi EV model slavnog brenda, koji će se, ukoliko sve bude teklo po planu, pojaviti do 2028.godine.

Iako vam na trenutke Lanzador može delovati kao spušteni Urus sa nešto produženim zadnjim delom, italijanski brend tvrdi da je dizajn koncepta inspirisan modelima Sesto Elemento i modernim Countach automobilom. "Ovim konceptom uvodimo novi segment automobila, Ultra GT, koji će klijentima pružiti novo i nezabeleženo iskustvo vožnje, suštinski Lamborghini, zahvaljujući revolucionarnim tehnologijama," rekao je Stefan Vinkelman, predsednik i izvršni direktor Automobili Lamborghini.

Koncept je potpuno električno vozilo, što znači da u njemu nema atmosferskog motora koji zauzima prostor odmah iza kabine, što je otvorilo prostor za prtljag do kog se može doći putem vrata zadnjeg poklopca. Takođe, tu je i prednji gepek, što će vam pružiti još više prostora za dodatni prtljag. Prednji deo Lanzador modela deluje kao mešavina stilskih detalja pozajmljenih iz novih Countach i Urus modela, dok nam izgleda kao da on poseduje visoko rastojanje od tla, ispraćeno kvadratnim blatobranima od ugljeničnih vlakana, što nam sugeriše da će električni Grand Tourer imati pristojne mogućnosti za vožnju van uglačanog asfalta. Krov u obliku kupea se dramatično spaja sa produženim zadnjim delom, kojim dominiraju vitke zadnje svetiljke sa heksagonalnim LED elementima i masivni difuzor. Očigledno, nema izduvnih auspuha.

Unutrašnjost Lanzador modela ima futuristički izgled inspirisan aero-svemirom, sa velikim staklenim krovnim panelima i centralnom konzolom u obliku slova Y koja razdvaja vozača i putnike. Većina kontrola se nalazi na konzoli, ali vozač može menjati dinamiku automobila i putem kontrola na upravljaču. Kabina ima raspored 2+2 sa četiri sportska sedišta ravnomerno raspoređena napred i nazad. Budući da je reč o konceptu usmerenom ka budućnosti, kabina je ispunjena održivim materijalima, kao što su održivo presovana koža, 100% autentična vuna australijskih merino ovaca i reciklirana plastika.

Lanzador je opremljen sa dva električna motora postavljena na svakoj osovini, što ne samo da pruža pogon na svim točkovima, već i "efikasnost u svim uslovima, na svim površinama i u svakom stilu vožnje”. Iako Lamborghini nije otkrio stvarne podatke o snazi i performansama, čelnici brenda su izjavili da su dva motora sposobna da proizvedu zajedničku maksimalnu snagu od preko jednog megavata (1341 KS). Par motora će crpiti snagu iz baterije nove generacije visokih performansi koja će navodno generisati "dugu autonomiju" - iako kompanija nije dala tačne brojke.

Koncept Lanzador takođe ima neke veoma zanimljive aktivne aerodinamičke elemente koji se uglavnom koriste "napred i nazad kako bi se maksimizirala aerodinamična efikasnost u različitim režimima vožnje”. Lamborghini kaže da aerodinamički elementi mogu precizno regulisati protok vazduha, što će pomoći povećanju autonomije u Urbanom režimu i sile potiska u režimu performansi. Štaviše, italijanski proizvođač automobila kaže da se Lanzador može besprekorno prilagoditi bilo kojoj površini i postavkama koje je vozač definisao zahvaljujući svojoj upravljivoj zadnjoj osovini i vazdušnom ogibljenju.

"S četvrtim konceptom modela, gledamo se u našu budućnost, ne zaboravljajući svoj DNK," rekao je Vinkelman. "Prvi kupei Lamborghini brenda sa prednjim motorima bili su sportski, elegantni Gran Turismo, pogodni za svakodnevnu vožnju kao dvosed sa 2+2 mesta. Koncept za naš četvrti serijski model koristi našu filozofiju super sport u kombinaciji sa hrabrim novim tehnologijama i beskompromisnim dizajnom."

Prvi serijski Lamborghini sa električnim pogonom neće doći pre 2028. godine i možda će biti dosta drugačiji od Lanzadora. Ipak, novi koncept sugeriše da se ikonični italijanski proizvođač kreće u pravom smeru.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group