Kraj jedne ere – završena proizvodnja Mazda6 modela

Više slika

Više slika

12 godina nakon njegovog predstavljanja, Mazda će prestati sa proizvodnjom japanske verzije modela Mazda6 u aprilu.

Mazda je objavila da će proizvodnja modela Mazda6 za japansko tržište prestati sredinom aprila 2024. godine. Ovo predstavlja još jedno poglavlje u priči o postepenom nestanku voljenog sedana sa velikih tržišta, nakon što je prestao sa proizvodnjom u Severnoj Americi 2021. godine i u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine.

Proizvođač automobila je pružio samo minimalne uvide u svoju odluku da obustavi proizvodnju sedana i karavana, ali, istini za volju, model je postao prilično zastareo, uprkos svom izdržljivom dizajnu. Trenutni model treće generacije ima preko deset godina, pošto je prvi put predstavljen 2012. godine.

Koreni ovog modela srednje veličine sežu u 2002. godinu, kada je lansiran po prvi put, poznat kao Atenza u Japanu. Prema rečima Kazujošija Toda, izvršnog direktora Mazde zaduženog za domaće prodaje, sedan je otelotvorenje DNK ovog brenda i bio je sjajan simbol njihovog etosa.

"Uspeli Atenze i Mazda6 modeli bili su voljeni od strane mnogih kupaca dugi niz godina, sa ukupno prodatih 226.437 jedinica u Japanu", rekao je Todo. "Serija CX crossovera će sada preuzeti ovu ulogu, i nastavićemo da pružamo našim kupcima uzbudljivo iskustvo vožnje koje se uklapa u modernu eru."

Kako Todoove komentari impliciraju, Mazda se sve više fokusira na proizvodnju SUV i crossovera varijantni. Ova vozila većih gabarita su dominantna snaga u automobilskoj industriji, popularna među kupcima, i donose više profita proizvođačima automobila zbog premijum cena koje mogu postići.

Iako proizvodnja japanskog modela Mazda6 završava u aprilu, kupci i dalje mogu naručivati nove modele pre nego što se proizvodnja potpuno završi. Mazda nema zvanične planove za proizvodnju direktnog naslednika ovog modela, ali glasine sugerišu da se razvija sedan sa zadnjim pogonom, koji će biti baziran na platformi korišćenoj za njihove velike SUV varijante.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group