Kinezi konačno donose pravog konkurenta svim svetskim hiperautomobilima

Više slika

Više slika

Kineski proizvođač luksuznih automobila, kompanija Hongqi, polako se transfromiše u brend koji zahteva pažnju, ne samo na svom tržištu, već širom sveta…

Pre nekoliko nedelja, konačno smo imali priliku da vidimo po prvi put H9 luksuznu limuzinu ovog brenda koja predstavlja izazivača Rolls-Royce Ghost i Mercedes-Benz S-Class linijama. Međutim, sada deluje da Hongqi ne napada samo evropske proizvođače luksuznih modela, već takođe i poznate proizvođače superautomobila kao što su Bugatti i Koenigsegg, na daleko ozbiljniji način takođe.

Kineska kompanija debitovala je sa svojim prvim hibridnim hiperautomobilom imena S9 na Auto Shanghai 2021 sajmu automobila. Model predstavljen kao koncept u Frankfurtu pre dve godine dolazi kao kineski hiperautomobil potpuno spreman da krene u proizvodnju.

Sa druge strane, svaka sumnja koja može biti upućena modelima koji dolaze iz Kine potpuno je opravdana, ali uprkos tome Hongqi S9 deluje veoma impresivno i za to postoji dobar razlog. Hiperautomobil je dizajniran rukom nikoga drugog do Valtera Da Silve, bivšeg šefa dizajna Volkswagen grupacije, koji predstavlja tvorca originalnog Audi R8 automobila.

Legendarni dizajner auto industrije trenutno ima funkciju potpredsednika odeljenja za stil i dizajn u udruženoj kampanji Silk-FAW brendova i može biti viđen kako govori o svojoj poslednjoj kreaciji u zvaničnom videu kompanije. Opisan kao redizajnirani luksuz od strane Da Silve, S9 izgleda kao moderni render klasičnog GT trkačkog automobila iz devedesetih godina, što je posebno prominentno na njegovom zadnjem delu.

Dizajn farova novog modela veoma je interesantan i oni poseduju integrisane usisnike vazduha. Prednji deo zajedno sa krovnom konstrukcijom može malo podsetiti na LaFerrari liniju, dok iz kompanije Hongqi tvrde da njihov model poseduje pametnu elektromagnetnu tehnologiju koma može staklenu krovnu kupolu zatamnjivati u različitim intenzitetima, popravljajući konzumaciju energije i čineći ga efikasnijim.

Dodatno, kompanija Hongqi opredelila se za priključni hibridni pogonski sklop u svom hiperautomobilu umesto za baterijsko električnu kombinaciju. Kompanija još uvek nije pružila sve detalje svega što se dešava ispod haube, ali je poznato da se tu nalazi V8 jedinica unutrašnjeg sagorevanja, koja zajedno sa hibridnim dodatkom stvara kombinovanih 1.400 ks.

Za sada, sve ovo deluje jako impresivno, dok kompanija Hongqi tvrdi da njena kombinacija može ubrzati S9 do stotke iz mesta za svega 1,9 sekundi, što bi trebalo da ga učini automobilom sa najvećim ubrzanjem na svetu. Kako dalje stoji, novi hiperautomobil poseduje maksimalnu brzinu postavljenu na 402 km/h i čist električni prelazni opseg od preko 40 kilometara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group