Kineski brend Xpeng AeroHT završio testiranje prvog pravog letećeg automobila

San o bežanju iz saobraćajne gužve letećim automobilom još jedan je korak bliže svom ostvarivanju, sudeći prema podbrendu kompanije Xpeng, Xpeng AeroHT...

Kineska kompanija prvi put je izvela test let sa svojom poslednjom verzijom modela sa vertikalnim uzletanjem i sletanjem.

Delujući kao električni automobil koji poseduje džinovskog kvadkopter drona zalepljenog za svoj krov, ovaj prototip letećeg automboila kompletirao je svoj uspešni puni let u okviru Xpeng 1024 Tech Day događaja. Vozilo može biti viđeno kako nakon blago drmusanja uzleće sa puta, kreće se okolo i zatim sleti ponovo u snimku objavljenom od strane kineskog brenda.

Kao rezultat serije optimizacija modela duplog rotora predstavljenog pre godinu dana, ovaj novi model sada poseduje podeljenu multirotor konfiguraciju. On takođe poseduje i sistem duple motorne podrške kako bi osigurao dodatnu bezbednost. Ovo je prilično korisno jer Xpeng navodi da su ovakva vozila uspešno kompletirala testove u slučajevima otkazivanja jednog motora.

Uprkos obilju rotora i motora, Xpeng AeroHT tvrdi da je sveukupna dizajnerska kompleksnost sistema redukovana u poređenju sa prošlim prototipom, što dalje poboljšava pouzdanost i bezbednost ove jedinice.

Kineska kompanija takođe testira i novi sistem kontrole leta sa funkcijama kontrole otpornim na greške. Automobilom se može upravljati putem volana i šalthebla koji se nalazi sa desne strane. Ove kontrole će vozačima dozvoliti da se kreću napred i nazad, prave čukove, lebde, polete i slete. Na putu u međuvremenu, on će moći da se kreće kao bilo koji drugi normalan automobil.

Posmatrajući ovaj prototip ne možemo tvrditi na koji će način on menjati svoje forme, ali je Xpeng AeroHT brend naveo da će model imati mogućnost da skupi rotore i učini ih daleko suptilnijim na putevima kada se vrati na zemlju. Svaki kupac koji ne bude želeo točkove, Xpeng radi na daleko fokusiranijem eVTOL modelu nazavanom X2, koji je nedavno imao svoj letački debi u Dubaiju.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group