Kawasaki razvio robokozu koju je moguće jahati

Kompanija Kawasaki predstavila je prošle nedelje robota ibeksa, jednu vrstu divlje koze, na sajmu robotike u Japanu...

Kao što možemo videti na poslednjem snimku postavljenom na youtube platformi, ova robokoza dovoljno je velika i snažna kako bi nosila odraslog čoveka na svojim leđima. Konceptualnog robota razvio je inžinjerski tim kompanije Kawasaki, koji radi na “Robust Humanoid Platform” projektu, nazvanom Kaleido od 2015. godine. Negde usput, ovi ljudi su zaključili da, ukoliko su dve noge dobre, zašto četiri ne bi bile bolje?

„Na pola puta između humanoidnih robota i onih na točkovima, pitali smo se koje još opcije postoje“, izjavio je Masujuki Soube, inžinjer zadužen za razvijanje RHP projekta, u intervjuu objavljenom od strane kompanije Kawasaki. „Upravo zbog toga, krenuli smo da razvijamo Bex, četvoronogog šetajućeg robota. Verujemo da pokretna tehnologija kultivisana u domenu humanoidnih robota definitivno može biti primenjena na četvoronoge šetajuće robote.“

Pored toga što je ostavila čitavu javnost potpuno zatečenom, robokoza Beks može nositi bilo kakav teret do sto kilograma i njeno telo može biti oblikovano kako bi se bolje uklapalo sa onim što nosi. Ona takođe dolazi sa kamerama koje mogu pomoći prilikom inspekcija industrijskih farmi, a pošto hoda, ona je već dovoljno dobro prilagođena brojnim prirodnim okruženjima.

Naravno, Kawasaki nije prva kompanija koja se bavi robotikom i koja je došla do ovih zaključaka, jer je Boston Dynamic, koji je južnokorejski Hyundai kupio nedavno, razvio je BigDog model robota psa. Ovaj robopas može da izvede dosta veoma impresivnih trikova, ali Beks takođe poseduje i točkove u slučaju da mora postati prilagođenija pojedinim neravnim terenima.

Rad na četvoronožnim robotima ne znači da se Kawasaki odrekao dvonožnih humanoidnih robota, jer je na istom sajmu robotike, ova kompanija predstavila i svoj poslednji model koji gura invalidska kolica, brinući se o starijima, nakon čega može biti viđen kako pleše na bini.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group