Jaguar XK se vraća kao sportska linija britanskog brenda

Više slika

Više slika

Uprkos činjenici da modeli E-Pace i F-Pace terenaca dominiraju prodajom kompanije Jaguar širom sveta, britanska marka ostaje posvećena sportskim modelima...

Zamenik trenutnog F-Type modela sada se razmatra u internim krugovima kompanije, a zajedno sa dvosed automobilom, Jaguar bi verovatno mogao da oživi i XK seriju, koju će ponuditi u 2+2 GT varijanti.

Ova informacija nije potpuno nova, jer je bilo ranijih nagoveštaja direktora dizajna ovog brenda, Iana Kaluma, ali deluje da su stvari već podvučene za JRL i njegovu proizvodnu strategiju.

Kako smo razumeli, pre povlačenja XK linije iz proizvodnje tokom 2014. godine, Jaguar je već imao koncept njenog nastavljanja, međutim, jedino što su glavni i odgovorni brenda naglasili jeste kako će to biti potpuno nova serija, čiju premijeru možemo očekivati 2021. godine, kada sledeća generacija F-Type modela bude napunila dve godine.

Oba modela će najverovatnije deliti identične šasijske postavke, a dok će novi XK model posedovati četiri sedišta i predstavljati GT varijantu, F-Type će nastaviti da bude nuđen sa mestima za dvoje. „Ja obožavam ideju fleksibilne arhitekture koja nam može omogućiti šta god da poželimo“, rekao je direktor.

Za snagu druge generacije Jaguar F-Type modela, biće zadužen dvolitarski četvorocilindrični motor, sa oko 300 ks. Linija će takođe uključiti i nekoliko šestocilindraša u ravni, a oni će kako se veruje, pumpati snagu u sledeće XK modele takođe.

Oba sportska automobila dobiće i svoje XVR verzije, a postoje interni dogovori oko elektrifikacije, mada zvanične odluke još uvek nisu donešene. Mada, i pored toga, Hano Kirner, direktor brenda izjavio je kako on apsolutno veruje da će biti elektirčnih varijanti ovoih  spotaka jednog dana, ali da njegov brend za početak može otići drugim putem i upariti regularne motore sa baterijama. „Ispred kompanije Jaguar, za sada vam mogu jedino potvrditi, da ćemo mi nastaviti da investiramo u sportska vozila“, zaključio je Hano.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group