Izera priprema svoj prvi električni automobil za sredinu dekade

Više slika

Više slika

Izera, nova kompanija iz Poljske, uskoro će izbaciti prvi električni model ove zemlje, sa planovima koji će se konačno ostvariti nakon što je postigla dogovor sa kineskim proizvođačem Geely, koji je sada njen zvanični tehnološki partner...

Prema poslednjim izveštajima, Izera brendirani EV modeli biće bazirani na SEA arhitekturi brenda Geely i startovaće sa proizvodnjom sredinom 2025. godine u novoj fabrici kompanije u Poljskoj. Kako je prenela Automobilwoche publikacija, kompanija ElectroMobility Poland (EMP) koja se nalazi u državnom vlasništvu, predstavlja vlasnika ovog novog brenda i izgradiće njegovu prvu fabriku u gradu Javožno.

Radovi na izgradnji ovog pogona startovaće 2024. godine, dok će ova investicija iznositi 1,1 milijardu evra, sudeći prema informacijama GTAI agencije. Cilj nove fabrike predstavljaće da ona bude potpuno spremna do kraja polovine ove decenije, kako bi se pokrenula proizvodnja novog kompaktnog SUV modela kompanije Izera. Izvršni direktor EMP-a, Pjotr Zeremba, izjavio je da će se proizvodnja oslanjati samo na lokalne dobavljače, dok će fabrika zaposliti 2.400 ljudi.

EMP je otkrio i prve fotografije Z100 SUV i T100 hečbek prototipova brenda Izera još 2020. godine, sa inicijalnim planovima za njihovo lansiranje 2023. godine. Iako je tržišno plasiranje ovih automobila odloženo za 2026. godinu, proizvodni modeli će najverovatnije ugrubo zadržati eksterijerni dizajn koji je predstavljen prvobitnim planovima, koji će morati još malo da sačekaju kako bi bili realizovani. Za sada još uvek neimenovani SUV ispratiće kompaktni hečbek i karavan modeli nedugo nakon što se pojavi u Evropi.

Svi Izera modeli posedovaće potpuno električne pogonske sklopove i deliće vešanje sa modelima kompanije Geely. Poljski brend će primeniti Sustainable Experience Arhitecture (SEA) sistem koji se takođe koristi i u brojnim modelima kao što su Smart, Volvo, Polestar, Zeekr i Lotus. Partnerstvo između brendova Izera i Geely prvi put je zvanično najavljeno novembra meseca prošle godine.

Proizvodnja automobila u Poljskoj je u velikom padu u tokom poslednjih deset godina, sa solidnih 720.000 jedinica u 2010. na svega 194.870 jedinica do 2021. godine, sudeći prema ACEA agenciji. Među proizvođačima koji imaju fabrike u Poljskoj, nalaze se Fiat, Abarth, Lancia i Jeep, kada je reč o putničkim vozilima, zajedno sa Stellantis, Mercedes-Benz i Volkswagen Comercial Vehicles brendovima koji proizvode komercijalna vozila u ovoj zemlji.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group