Inspirišuća zona komfora - Novi karavan i limuzina C-Klase

Više slika

Više slika

Dobro došli u novi, digitalniji i efikasniji svet, i dobro došli kući: nova C-Klasa predstavlja oba, i u svim pogledima stvara zonu udobnosti koja je sigurna u budućnost u vreme svetske transformacije. Kao prva klasična serija modela brenda Mercedes-Benz, nova C-Klasa je elektrifikovana zahvaljujući plug-in hibrid tehnologiji i (mild hybrid) 48-voltnom tehnologijom i integrisanim starter-generatorom. Zahvaljujući visoko efikasnom sistemu baterija, postiže se domet do 100 km (WLTP) u plug-in hibrid verziji. To je dosada bez presedana u ovoj kategoriji. Takođe, postavljaju se standardi kada je u pitanju održivost. S obzirom da je C-Klasa jedna od najvećih serija modela brenda, ova sistemska elektrifikacija ima odgovarajuće snažan efekat na emisiju ugljen dioksida. Ostala tehnička poboljšanja uključuju opcione funkcije kao što su DIGITAL LIGHT i upravljanje zadnjom osovinom. Modeli limuzine i karavana imaće zajedničku premijeru, i moći će da se poruče od 30. marta, dok se u salonima očekuju od leta 2021.

Dizajn: “Sensual purity” sa primesama sportskog duha i elegancije

Sa svojim dinamičnim proporcijama, nova C-Klasa u stanju mirovanja već deluje kao da je u pokretu, zahvaljujući kombinaciji kratkog prednjeg prepusta, dugog među-osovinskog rastojanja i zadnjeg prepusta. Sportski dizajn poklopca motora sa grebenima takođe naglašava ovaj dinamički izgled. Prednje vetrobransko staklo i kabina su pomereni unazad u skladu sa klasičnim proporcijama koje se u automobilskoj industriji nazivaju “dizajn sa kabinom nazad”. Prethodni model je već ostvario značajan korak napred po pitanju unutrašnjosti koja je ostavlja utisak visoke vrednosti, a nova C-Klasa ide još dalje kada govorimo o modernom luksuzu. Unutrašnjost preuzima izuzetne detalje sa nove S-Klase , dodajući sportski duh.

Spoljašnji dizajn: Profil sa atraktivnim svetlosnim efektima

Gledajući sa strane, složeno izvajane površine stvaraju jedinstvene svetlosne efekte. Nasuprot tome, dizajneri su linije sveli na minimum, kako bi se  još više naglasila takozvana linija modne piste, odnosno ramena linija. U karavan verziji, progresivna linija krova, u kombinaciji sa kosim zadnjim staklom, dodaje sportski karakter bez funkcionalnih kompromisa.  Ostale karakteristike koje stvaraju sportski, superiorni izgled uključuju širok trag točkova sa točkovima dimenzije od 17 do 19 inča u ravni bokova vozila i sa modernim dizajnom.

Spreda je prepoznatljiva rešetka hladnjaka karakteristična za brend. Svi modeli imaju centralnu zvezdu, čiji se dizajn i karakter rešetke hladnjaka razlikuju u detaljima. Osnovni model ima centralnu zvezdu i rešetke. U AVANTGARDE liniji postoje dodatni dekorativni elementi na rešetkama, dok su maska i usisi vazduha uokvireni hromom. Karakteristična crta AMG linije je dijamantska rešetka hladnjaka sa dizajnom zvezde u hromu.

Dizajn zadnjeg dela je tipičan za Mercedes-Benz limuzinu. Kvalitetni dizajn zadnjih farova doprinosi nepogrešivom dnevnom i noćnom izgledu. U verziji limuzine, farovi po prvi put imaju dizajn iz dva dela u C-Klasi, sa svetlosnim funkcijama podeljenim između bočnog zida i lampi poklopca prtljažnika. Njihova precizno konfigurisana unutrašnjost takođe postavlja visok nivo standarda kvaliteta. Opcioni odnosno ukrasni elementi linija opreme atraktivno zaokružuju izgled zadnjeg dela. Tri nove boje – “spectral plava”, “high-tech srebrna” I “opalite bela” – su dodate gami boja u ponudi.

Dizajn enterijera: sportski dodir zahvaljujući dizajnu usmerenom na vozača

Komandna tabla je podeljena na gornji i donji deo: na gornji deo koji podseća na krila sa zaobljenim spljoštenim otvorima za ventilaciju čiji dizajn podseća na izduve avio-motora, i na luksuzne prostrane ukrasne elemente. Ovi elementi “teku” iz centralne konzole ka komandnoj tabli bez ikakvih prekida. Fokus na vozača pruža sportski karakter: instrument tabla i centralni displej su blago nagnuti ka vozaču za šest stepeni.

Vozački deo krasi LCD ekran visoke rezolucije. Samo-stojećeg je dizajna i stvara utisak da pluta iznad profila sa oblikom krila i luksuznih ukrasnih elemenata u donjem delu. Kupci imaju izbor između ekrana dijagonale 10.25-inča (26.0 cm) ili 12.3-inča (31.2 cm).

Promena principa ka digitalizaciji je takođe uočljiva na centralnom displeju: funkcijama vozila se može upravljati korišćenjem visoko-kvalitetnog ekrana osetljivog na dodir. Portret orjentacija je posebno korisna za navigaciju. Poput kontrolne table, centralni ekran je blago nagnut ka vozaču. Centralni ekran standardno ima dijagonalu od 9.5 inča (24.1 cm). Opciono je dostupna verzija od 11.9 inča ili 30.2 cm.

Ukrasni hromirani element visokog kvaliteta deli centralnu konzolu na zadnji obloženi deo namenjen osloncu za ruke I na prednji deo u luksuznoj “jet crnoj” boji. Centralni ekran izgleda kao da lebdi ii uzdiže se glatko i bez prekida sa ove trodimenzione osnove.

Moderan pojednostavljen dizajn panela vrata se završava spajanjem u komandnu tablu. Centralni panel vrata sa integrisanim osloncima za ruku se pojavljuje iz  vertikalne površine i polako prelazi u horizontalan položaj. Reprodukujući dizajn centralne konzole prednji deo preuzima formu metalik visoko tehnološkog elementa. Oslonac za ruku se može koristiti kao hvat prilikom zatvaranja vrata, i u isto vreme je kućište za komande električno pokretanim prozorima. Još jedan izuzetan detalj predstavlja i na izgled lebdeći kontrolni skup tastera u koje su integrisane komande za podešavanje sedišta i ručica za otvaranje vrata. 

Specijalni dizajn opcione AVANTGARTDE opreme ili sportskih sedišta nove C-Klase koristi slojeve i omotane površine kako bi stvorio utisak lakoće. Nasloni za glavu su potpuno novog dizajna I pričvršćeni su za naslon zapečaćenom oblogom ispod koje se nalazi mehanizam za podešavanje.

Za C-Klasu dostupna je kontrolna tabla presvučena veštačkom kožom kao i pojasni delovi sa nappa-izgledom (opciona oprema, standard u AMG liniji opreme). Asortiman dostupnih ukrasnih obloga prikazuje inovativne površine. One uključuju nove interpretacije furnira sa otvorenim porama u smeđim tonovima kao i crni furnir sa otvorenim porama od drveta kombinovane sa izuzetno finim ukrasnim detaljima od pravog aluminijuma koji prate konture kontrolne table.

Ekran vozača i medija ekran nude sveobuhvatni, estetski doživljaj. Izgled ekrana može biti individualizovan sa tri stila prikaza (Discreet, Sporty, Classic) i sa tri režima rada (Navigation, Assistance, Service).

Poslednja generacija MBUX: intuitivno upravljanje i učenje

Poput nove S-Klase, nova C-Klasa je opremljena drugom generacijom MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Unutrašnjost vozila postaje još digitalnija i inteligentnija, jer su hardver i softver značajno napredovali: sjajna slika na LCD ekranima olakšava upravljanje funkcijama vozila i udobnosti.

Ekran vozača i medija ekran nude sveobuhvatno, estetsko iskustvo. Informacije su predstavljene na jasno strukturisan način. Mercedes-Benz je razvio novu estetiku displeja za S-Klasu, koja se sada sistematski koristi kao osnova za druge modele.

Izgled ekrana može se individualizovati sa tri stila prikaza (Discreet, Sporty, Classic) i tri režima rada (Navigation, Assistance, Service).

  • U "Classic" stilu, vozač je dočekan sa poznatim okruženjem prikaza. Poznati ekran sa dizajnom dve cevi i promenljivim sadržajem između njih pruža sve informacije relevantne za vozača.
  • "Sporty" stilom dominira crvena boja, sa dinamičnim dizajnom centralnog brojača obrtaja.
  • Kod "Discreet" stila, sadržaj je sveden na ono što je neophodno. Dodatno, oba ekrana mogu se prikazati u sedam šema boja sa ambijentalnim osvetljenjem. Na taj način se postiže impresivan doživljaj boja u unutrašnjosti.
  • U novom "Assistance" režimu, stanje u saobraćaju ispred vozila se pokazuje u realnom vremenu i dopunjen je važnim prikazanim informacijama.

Navigacija na celom ekranu je preuzeta sa S-Klase i pruža vozaču najbolje moguće smernice na putovanju.

Hey Mercedes: glasovni asistent postaje sve pametniji

Glasovni asistent postaje interaktivniji i sposobniji za učenje aktiviranjem mrežnih usluga u Mercedes me aplikaciji. Određene radnje se mogu izvršiti čak i bez ključne reči za aktiviranje. One uključuju preuzimanje telefonskog poziva. “Hej Mercedes” takođe objašnjava funkcije vozila i može pomoći oko povezivanja telefona Bluetoothom ili da vam kaže gde je paket prve pomoći. “Hej Mercedes” takođe može da prepozna putnike u vozilu po njihovom glasu.

Smart Home: mobilna inteligencija za maksimalnu udobnost

Sa MBUX Smart Home funkcijom, C-Klasa sada postaje mobilni kontrolni centar za Vaš dom. Budući da se Smart Home oslanja na WLAN, senzori čine Vaš dom sve inteligentnijim i komunikativnijim: temperature i svetla, roletne i električni uređaju mogu se daljinski nadgledati i kontrolisati. Detektori pokreta informišu korisnika o neželjenim posetiocima.

"Hey Mercedes, is there anybody in my home right now?"

"I checked. The last movement detected was in the kitchen one hour ago."

Ovako bi mogli izgledati budući razgovori između vozača ili putnika i vozačevog Smart Home Sistema putem MBUX glasovnog asistenta. Prilikom lansiranja na tržište, MBUX Smart Home funkcija će podržati brojne uređaje koje nude važni dobavljači uređaja za “pametne kuće” – odgovarajući ugovori već su zaključeni sa Bosch Smart Home i Samsung SmartThings. Uslediće i drugi dobavljači koji će biti objavljeni kasnije. Od samog početka, Hej Mercedes razume upite i komande na 4 jezika (nemački, kineski, američki i britanski engleski). Možete upravljati lampama, utičnicama, termostatima i roletnama, detektorima pokreta i temperaturnim senzorima. Dakle, sistem takođe može odgovoriti na pitanje “Da li sam se setio da isključim grejanje?” U zavisnosti od odgovora i instaliranih termostata, postoji mogućnost da se promene podešavanja “Podesi temperaturu na 18 stepeni u celoj kući!”

Striming muzike: milioni pesama na izbor

Sa uslugom "Online Music", Mercedes-Benz je sada u potpunosti integrisao glavne usluge za striming muzike u MBUX infotejment sistem. MBUX omogućava neometan pristup ličnom korisničkom profilu kod povezanog pružaoca muzičkih usluga. Ovo ne samo da omogućava kupcima lak pristup njihovim omiljenim pesmama i ličnim plejlistama, već i priliku da otkriju milione pesama. Upravljanje je intuitivno, koristeći glasovnu komandu “Hej, Mercedes” ili preko dodira na volanu ili direktno na centralnom displeju.

Druge bitne karakteristike

Augmented Video je dostupan kao opciona oprema. Kamera registruje okruženje ispred vozila. Pokretne slike se prikazuju na centralnom displeju. Dodatno, na video prikaz se postavljaju virtuelni objekti, informacije i markeri. Tu spadaju, na primer, saobraćajni znaci, strelice za usmeravanje , preporuke za promenu trake i kućni brojevi. Ovo može znatno olakšati navigaciju, posebno u urbanim sredinama.

Head-up prikaz u boji se može naručiti kao dodatna oprema. Vozač vidi virtuelnu sliku veličine 9 x 3 inča (otprilike 23 x 8 cm) kako lebdi iznad haube na distanci od otprilike 4.5 metara.

Skener otiska prsta se nalazi u ergonomskom položaju ispod centralnog displeja. On omogućava korisniku da se brzo, udobno i sigurno uloguje u MBUX. Razlog tome su zaštićena lična podešavanja i informacije kao što su favoriti, poslednje destinacije, predviđanja na osnovu ponašanja, unos u poslovni kalendar ili mejlovi. Plaćanja putem Mercedes me aplikacije su takođe rezervisana za autentifikovane korisnike.

Bežično ažuriranje "Over-the-air" (OTA): Softver je uvek ažuran

Čim nova verzija postane dostupna, pojavljuje se poruka u MBUX-u. Ažuriranje se onda preuzima i instalira u pozadini. Korisnik zatim mora da se saglasi sa njegovom aktivacijom. Na ovaj način, vozilo je uvek ažurirano. Funkcije koje još uvek nisu izmišljene/dostupne, takođe se mogu preko OTA ažuriranja instalirati u već prodata vozila. Kako bi preneo podatke, Mercedes-Benz se oslanja na tehnologiju mobilne komunikacije i komunikacioni modul instaliran u vozilu.

Drugi način da se osigura ažurirano i unapređeno korisničko iskustvo jeste da se nove funkcije rezervišu u Mercedes me Store-u, na primer usluge strimovanja muzike ili In-Car Office.

Pogon: sistematska elektrifikacija modernih četvoro-cilindarskih motora

Zahvaljujući sistematskoj elektrifikaciji i principu inteligentnog smanjivanja veličine, nova C-Klasa postavlja standard u efikasnosti. Paleta motora ima samo četvoro-cilindarske jedinice iz trenutne modularne Mercedes-Benz porodice motora FAME (Family of Modular Engines). Shodno tome, paleta motora igra glavnu ulogu u fleksibilnosti međunarodne proizvodne mreže.

Pored turbo punjenja, i dizel i benzinski motori sada imaju integrisani starter-generator (ISG) za inteligentnu pomoć pri malim brzinama motora. Ovo osigurava izvanrednu isporuku snage. ISG koristi ugrađeni 48-voltni električni sistem koji osigurava funkcije kao što su jedrenje, pojačavanje ili rekuperacija energije, i omogućava značajne uštede goriva. Kao rezultat toga, motori takođe startuju veoma brzo i ugodno, tako da je start/stop funkcija vozaču toliko neprimetna koliko i prelazak sa “jedrenja” sa isključenim motorom na snažno ubrzanje. U praznom hodu, inteligentna interakcija između ISG i motora sa unutrašnjim sagorevanjem obezbeđuje izrazito miran rad.

Prvi dizel sa integrisanim starter generatorom

Predvodnik mera za poboljšanje efikasnosti je novi OM 654 M sa integrisanim starter-generatorom (ISG). On poseduje 48-voltni električni sistem. Funkcija povrata energije (rekuperacija) i mogućnost “jezdenja” sa isključenim motorom čine motor još efikasnijim. Zajedno sa elektrifikacijom, koja takođe uključuje upotrebu električnog kompresora rashladnog sredstva za sistem klimatizacije, najvažnije modifikacije koje omogućavaju snagu do 195 kW plus dodatnih 15 kW od EQ Boost Sistema su:

  • Nova radilica motora uvećava hod klipa na 94,3 mm I samim tim I radnu zapreminu na 1992 cc (kubna santimetra) (ranije vrednosti : hod klipa 92,3 mm I radna zapremina 1950 cc)
  • Pritisak ubrizgavanja je povećan na 2700 bara (prethodno 2500)
  • Posebno brz odziv i ujednačena isporuka snage omogućena je pomoću dva turbo punjača hlađena vodom, oba sa promenljivom geometrijom turbine.
  • Rashladni kanal napunjen natrijumom u čelu svakog klipa. Ovim se omogućava brzo smanjenje kratkotrajnih temperaturnih vrhunaca u komorama za sagorevanje u čelu klipa.

Što se tiče izduvnih gasova, ovaj najmoćniji četvoro-cilindarski dizel motor takođe ide jedan korak dalje. Njegove komponente uključuju:

  • NOX katalitički pretvarač za smanjenje i zadržavanje azotnih oksida na izduvnoj grani motora
  • DPF filter (dizel filter za čestice sa posebnim premazom za smanjenje količine azotnih oksida)
  • SCR katalizator (selektivna katalitička redukcija; sa kontrolom ubrizgane količine AdBlue-a sredstva) i
  • dodatni SCR katalizator u donjem delu vozila sa zasebnom kontrolom ubrizgane količine AdBlue-a sredstva

Četvoro-cilindarski benzinski motor sa drugom generacijom ISG

Četvoro-cilindarski M 254 benzinski motor sa drugom generacijom starter-generatora sa dodatnom snagom od 15 kW 200 Nm obrtnog momenta takođe slavi svoju premijeru u C-Klasi. Zahvaljujući rekuperaciji energije i mogućnosti da “jezde” sa isključenim motorom, benzinski motor je visoko efikasan. U M 254, Mercedes-Benz je po prvi put kombinovao sve inovacije porodice modularnih motora četvoro I šesto cilindarskih benzinskih i dizel jedinica. Ove inovacije uključuju NANOSLIDE® premaz cilindara, CONICSHAPE® honovanje cilindara (konusno honovanje) i sistem za kontrolu emisije postavljen neposredno uz motor.

Potpuno nova karakteristika je segmentni turbo punjač sa priključkom za protok, unapređenje “twin-scroll” tehnologije za još brži odziv sistema nad punjenja. Potpuno novo razvijeni segmentni turbo punjač rezultat je saradnje između Mercedes-Benz programera i AMG Petronas Formula 1 tima. Prenos tehnologije u serijsku proizvodnju postavlja nove standard u pogledu snage u kombinaciji sa maksimalnom efikasnošću. Tokom kratkih perioda, snaga C 300 (kombinovana potrošnja goriva: 7.0-6.6 l/100 km, kombinovana emisija CO2: 159-150 g/km) može se dodatno povećati za do 20 kW.

Menjač: Automatski, sada standardno dostupan

Menjački prenosnik 9G-TRONIC je unapređen I prilagođen radu sa ISG-om i ugrađuje se u sve modele C-Klase. Elektromotor, elektronika pogonskog sistema i hladnjak menjačkog ulja sada su premešteni u sam prenosnik ili na njega. Na ovaj način eliminisani su prethodno potrebne cevi i vodovi, što nudi prednost u pogledu prostora za instalaciju i težine. Pored toga, povećana je efikasnost prenosa. Između ostalog, optimizovana interakcija sa električnom pomoćnom pumpom za ulje smanjuje protok mehaničke pumpe za 30 procenata u poređenju za prethodnim modelom – što je dobro za efikasnost. Pored toga, koristi novu generaciju potpuno integrisane kontrolne jedinice menjačkog prenosnika sa više-jezgarnim procesorom i novom tehnologijom konstrukcije i povezivanja. Pored povećane računarske snage, drastično je smanjen i broj električnih interfejsa, a težina kontrolne jedinice menjačkog prenosnika je smanjena za 30 posto u poređenju sa prethodnim modelom.

Kod modela sa pogonom na sva četiri točka 4MATIC, sistem pogona je unapređen. Novi pogon prednje osovine omogućava prenos viših nivoa obrtnog momenta uz idealan raspored osovinskog opterećenja za dinamiku vožnje. Štaviše, ovo ima značajnu prednost u težini u poređenju sa odgovarajućom komponentom u prethodnoj seriji – doprinos smanjenju CO2. Tehničari su takođe uspeli da smanje trenja u novom razvodnom kućištu. Uz sve navedeno u pitanju je zatvoreno uljno kolo koje ne zahteva posebno hlađenje.

Plug-in hibridi sa električnim dometom od oko 100 km (WLTP)

Četvrta generacija plug-in hibrida uslediće ubrzo nakon lansiranja. Elektrifikacija čini veliki korak napred, dok se koriste isti osnovni motori. Sa električnom snagom od 95 kW (129 hp) i potpuno električnim dometom od oko 100 km (WLTP), C-Klasa plug-in hibrid će u mnogim slučajevima raditi u potpuno električnom režimu – i tokom mnogo dana bez upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem. U pitanju je dvo-litarska varijanta ultra-modernog četvoro-cilindarskog motora M 254. Kompletni paket ne samo da je visoko efikasan, već je i izrazito sportski. Slede dizel plug-in hibrid modeli limuzine i karavana.

Novi visokonaponski sistem je kompaktniji i snažniji, dok je broj visokonaponskih veza znatno smanjen. Integracija energetske elektronike u kućište menjača smanjuje potreban prostor za ugradnju, istovremeno pojednostavljujući postupke montaže u proizvodnom pogonu.

Visok nivo gustine energije hibridne pogonske jedinice je ostvaren korišćenjem stalno pobuđenog sinhronog motora sa unutrašnjim rotorom. Obrtni momenat električnog motora od 440 Nm dostupan je od samog pokretanja što rezultira visokom agilnošću i dinamičnim voznim performansama. Puna električna snaga dostupna je do brzine od 140 km/h.

Visko-naponsku (HV) bateriju razvio je interno Mercedes-Benz AG. Deo je četvrte generacije porodice baterija i predstavlja logičan dalji razvoj prethodne generacije. Sastoji se od 96 ćelija u takozvanoj konfiguraciji vrećice. Ukupan kapacitet baterije je 25.4 kWh, što dovodi do značajnog povećanja električnog dometa na oko 100 km. Uzimajući u obzir veliku gustinu energije baterije, HV baterija ima unutrašnji sistem hlađenja. Sistem upravljanja toplotom stoga može da kontroliše radnu temperaturu nezavisno od kontrole  klime u unutrašnjosti vozila. Čak i kad se baterija potpuno isprazni, može se potpuno napuniti za oko 30 minuta pomoću opcionog DC punjača od 55 kW. Standardni punjač od 11 kW (u zavisnosti od tržišta) dostupan je za trofazno punjenje preko Wallbox uređaja koji je priključen na kućnu mrežu naizmenične struje.

Pozicioniranje baterije u vozilu donosi svakodnevne prednosti u poređenju sa prethodnim modelom: nema više stepenika u prtljažniku i moguć je utovar dugačkih predmeta. Ovo poboljšanje je posebno primetno kod karavan verzije: dužina poda prtljažnika je povećana je za 63 mm na 1043 mm. Visina prtljažnog prostora je povećana za 150 mm na 732 mm. U poređenju sa prethodnim modelom, kapacitet prtljažnika se povećao za 45 litara na 360 litara, dok sa preklopljenim zadnjim sedištima, model karavana može primiti čak 1375 litara (40 litara više).

Iskustvo iz vožnje: Znatno električnije

Sve u svemu, iskustvo vožnje je znatno električnije. Usled povećanja električnog dometa na oko 100 km, vozači će većinu svakodnevnih putovanja moći da prevezu samo koristeći električnu energiju. Funkcija rekuperacije energije omogućava povrat kinetičke energije tokom usporavanja ili vožnje nizbrdo, što je proces koji je sada poboljšan u interakciji sa hidrauličnom kočnicom. Sada je moguće rekuperirati (generisati) I više od 100 kW. Inteligentna strategija zasnovana na ruti aktivira režim električne vožnje tamo gde je to najprikladnije, uzimajući u obzir faktore kao što su navigacioni podaci, topografija, ograničenja brzine i uslove saobraćaja za celu rutu. Vozač koji želi da utiče na brzinu povrata energije može to da učini direktno u tri faze komandujući papučicama iza upravljača. To je moguće u svim režimima vožnje osim u SPORT-u. Na primer, u režimu vožnje D-, vozač može da iskusi “osećaj vožnje jednom  pedalom”: kada vozač skine nogu sa pedale gasa, vozilo usporava, čisto električnim putem, do te mere da hidraulična nožna kočnica često nije potrebna.

Operativna strategija komunicira sa senzorima pomoćnih sistema i na taj način efikasno podržava vozača u mnogim situacijama tokom vožnje. Na primer, na većim udaljenostima u urbanim sredinama, automobil će dati prednost električnoj vožnji. Dva dodatna režima vožnje omogućavaju da vozač korisno koristi plug-in hibrid pogon:

    • BATTERY HOLD: Održavanje stanja napunjenosti visokonaponske baterije ima prioritet, na primer, kada planirate da vozite kasnije u centru grada ili u zelenoj zoni; izbor najprikladnije konfiguracije hibridnog pogona, u zavisnosti od situacije i rute.
    • ELECTRIC: električna vožnja do 140 km/h, podesiva stopa povrata energije u režimu vožnje bez pritiska na pedalu gasa, prilagođavanje Active Distance Assist DISTRONIC sistema električnoj vožnji, aktivacija motora sa unutrašnjim sagorevanjem korišćenjem tačke pritiska papučice gasa (kick-down)

Plug-in hibridi nove C-Klase imaju haptički modul papučice gasa sa tačkom pritiska pod uglom od 9.7°. U ELECTRIC režimu, u ovom položaju se aktivira dodatni protok energije za potpuno električnu vožnju vozila do dodatne tačke pritiska. Kada se pređe ta dodatna tačka pritiska, pokreće se motor sa unutrašnjim sagorevanjem i obezbeđuje traženi dodatni obrtni momenat. Funkcija Power Nap ENERGIZING COMFORT sistema je takođe rezervisana za plug-in hibride.

Vešanje: udobnost i okretnost

Ključne komponente novog, dinamički konfigurisanog vešanja su nova osovina sa četiri spone na prednjoj strani i osovina sa višestrukim sponama nazad montirana na podokvir. Novi sistem oslanjanja pruža osnovu za sistem oslanjanja visokog nivoa, visok nivo komfora tokom vožnje I kada je u pitanju buka, agilno upravljanje vozilom I zabavnu vožnju.  Nova C-Klasa je opciono dostupna sa kontinuirano podesivim prigušenjem amortizera i sportskim oslanjanjem. Vazdušno oslanjanje pozadi je deo standardne opreme za limuzinu i karavan verziju plug-in hibrida.

Upravljanje zadnjom osovinom: okretnije i dinamičnije

Nova C-Klasa je posebno agilna i stabilna sa opciono dostupnim upravljanjem zadnjom osovinom i direktnijim odnosom upravljanja na prednjoj osovini. Ugao upravljanja na zadnjoj osovini je 2.5 stepeni. Ovo smanjuje krug okretanja za 43 cm na 10,64 m.

Vozaču je potrebno i manje okretaja volana za potpuno zakretanje prednjih točkova. Kod vozila sa upravljanjem zadnjom osovinom, a u zavisnosti od koncepta pogona, potrebno je 2.1 umesto 2.35 okreta (pogon na zadnje točkove sa komfornim upravljanjem) ili 2.3 okreta (4MATIC verzija sa komfornim upravljanjem).

Pri brzinama manjim od 60 km/h, zadnji točkovi se usmeravaju u smeru suprotnom od prednjih – i to do ugla od 2.5° suprotno od smera zakretanja prednjih točkova prilikom parkiranja. U zavisnosti od situacije, ovo praktično skraćuje među-osovinsko rastojanje, a vozilo je kao rezultat toga okretnije i agilnije. Pri brzini većoj od 60 km/h, zadnji točkovi se okreću  do 2.5° u istom smeru kao i prednji. Ovo virtualno povećanje među-osovinskog rastojanje ima primetne prednosti u vidu poboljšane stabilnosti upravljanja i bezbednosti kod velikih brzina, tokom brzih promena traka ili iznenadnih manevara izbegavanja.

Sistemi pomoći u vožnji: ublažavanje stresa i podrška u opasnim situacijama

U poređenju sa prethodnom modelnom serijom, poslednja generacija Driving Assistance paketa ima dodatne i unapređene funkcije. One smanjuju opterećenje vozača u svakodnevnim situacijama, radi udobnije i sigurnije vožnje.  Kada zapreti opasnost, sistemi pomoći u vožnji su u stanju da odgovore na predstojeći sudar ako situacija to zahteva. Princip rada ovih sistema prikazan je na displeju vozača novim konceptom prikaza.

Unapređenje sistema pomoći: tri primera

  • Na svim vrstama puteva – autoput, magistralni put ili po gradu – Active Distance Assist DISTRONIC  može automatski održavati unapred zadatu udaljenost od vozila ispred. Jedna nova karakteristika je odgovor/reakcija na  stacionirana vozila na putu na brzini do 100 km/h (ranije: 60 km/h).
  • Active Steering Assist pomaže vozaču da ostane u svojoj traci pri brzini do 210 km/h. Nove funkcije uključuju dodatno prepoznavanje traka pomoću kamere 360°, formiranje koridora za hitne slučajeve, posebno pri malim brzinama, značajno poboljšanu dostupnost i performanse u krivinama i poboljšano zauzimanje središnjeg dela kolovozne trake na autoputevima.
  • Pored konvencionalno postavljenih ograničenja brzine, Traffic Sign Assist raspoznaje znakove sa nadzemnih postolja i oznaka radova na putevima.  Procenom svih senzora, prepoznaju se čak i uslovna uputstva (npr. kada je mokro).

Inteligentni parking sistemi podržavaju vozača prilikom manevrisanja

Zahvaljujući unapređenim senzorima svuda oko vozila, parking sistemi pružaju vozaču još bolju podršku tokom manevrisanja pri maloj brzini. Rad je brži i intuitivniji zahvaljujući integraciji u MBUX. Opciono dostupno, upravljanje zadnjom osovinom je integrisano u pomoćni sistem za parkiranje, uz proračun putanje u skladu sa zadnjim upravljanjem. Funkcije kočenja u slučaju nužde takođe služe za zaštitu ostalih učesnika u saobraćaju.

Pored stabilizacije tokom vožnje unazad, opciono dostupan asistent za manevrisanje prikolicom za karavan verziju sada može izvršiti po slobodnom izboru manevar skretanja pod uglom od 90° po prvi put.

Bezbednost od sudara: odgovara svim globalnim zahtevima

Malo se modela prodaje na toliko tržišta kao C-Klasa, koja je trenutno dostupna u preko 100 zemalja. Zbog toga se tokom razvoja ispituje oko 1000 varijanti stepena opterećenja, kako bi sve varijante motora i karoserije, hibridi ili modeli sa pogonom na sva četiri točka 4-MATIC, ispunjavale iste zahteve. Pored toga, postoje posebni predmeti opreme koji ispunjavaju određene kriterijume ocenjivanja – na primer, evropska vozila imaju središnji vazdušni jastuk. Tokom jakog bočnog sudara, postavlja se između vozačevog i suvozačevog sedišta, smanjujući rizik od kontakta njihovih glava.

Zajedno sa poznatim PRE-SAFE® konceptima zaštite za frontalni i zadnji sudar, PRE-SAFE® Impulse Side (dostupan u kombinaciji sa paketom Driving Assistance Package Plus) formira vrstu virtualnu zonu gužvanja koja se proteže oko vozila. Kako je u bočnom udaru dostupna samo ograničena zona gužvanja, PRE-SAFE® Impulse Side (dostupnost zavisi od odabrane opreme) može odmaknuti ugroženog vozača ili suvozača od opasnosti čak i pre sudara čim sistem otkrije da je bočni sudar neminovan. U tu svrhu, vazdušne komore u spoljašnjim bočnim podupiračima naslona prednjeg sedišta naduvaju se u delićima sekunde.

Karakteristike visoke tehnologije: kontrola klimatizacije i sedišta

Nova C-Klasa je u standardu opremljena LED High Performance prednjim svetlima. DIGITAL LIGHT sistem poznat iz nove S-Klase dostupan je kao opcija. Ova revolucionarna tehnologija farova omogućava nove funkcije. Paket AIR-BALANCE pruža individualni miris u unutrašnjosti. Pritiskom na dugme ili glasovnom komandom, holistički pristup "Fit & Healthy" ENERGIZING Comfort Sistema pruža opipljiv doživljaj različitih sistema komfora u C-Klasi i sadrži programe koji ih grupišu u setove iskustava.

DIGITAL LIGHT: izuzetno moćno sa opcionim funkcijama projektovanja

Nova C-Klasa opremljena je sa LED High Performance prednjim svetlima u standardu. DIGITAL LIGHT sistem poznat iz nove S-Klase dostupan je kao opcija. Ova revolucionarna tehnologija farova omogućava nove funkcije kao što su projektovanje simbola upozorenja na put ispred (na određenim tržištima).  DIGITAL LIGHT svetlosni modul opremljen je sa po tri izuzetno moćne LED diode u svakoj lampi, čije se svetlo prelama i usmerava pomoću 1,3 miliona mikro-ogledala. Rezolucija je prema tome veća od 2.6. miliona piksela po vozilu.

Dinamikom i preciznošću, ovaj inteligentni sistem stvara gotovo beskrajne mogućnosti za raspodelu svetlosti visoke rezolucije koja se optimalno prilagođava okolnim uslovima. Međutim, odlučujući faktor nije samo tehnologija u farovima, već digitalna inteligencija koja stoji iza toga. Kamere i senzori otkrivaju druge učesnike u saobraćaju, moćni računari procenjuju podatke uz digitalne navigacione mape u milisekundima i daju farovima komande za optimalno prilagođavanje raspodele svetlosti u svim situacijama. Rezultat: optimalna vidljivost za vozača bez zaslepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju, kao i inovativne funkcije sa dodatnom sigurnošću.

DIGITAL LIGHT sa funkcijom projekcije je dostupan kao opciona oprema. Ovaj sistem čini vožnju sigurnijom projektovanjem linija, simbola i animacija na put.

  • Na primer, DIGITAL LIGHT projektuje dve linije vodilje kada se naiđe na radove na putu. One približno  određuju širinu vozila. Time se vozaču daju još bolje smernice na suženom putu. (na određenim tržištima). 
  • Inteligentna tehnologija ističe pešake u opasnoj zoni funkcijom reflektora i pojašnjava njihov položaj projektovanim tačkama pravca
  • Vozači koji voze u pogrešnom smeru na autoputu ili kroz jednosmernu ulicu se upozoravaju simbolom. (na određenim tržištima). 
  • Isti simbol se projektuje pri nailasku na crveno svetlo na semaforu ili na znak STOP.   (na određenim tržištima). 

Udobni sastanci: unapređenje u mnogim detaljima  

Opciona funkcija masaže prednjih sedišta proširena je tako da pokriva celo područje leđa: osam komora u naslonu obezbeđuju poboljšani efekat dubinske masaže. Vibraciona masaža je moguća i na strani vozača sa četiri motora ugrađena u jastuk sedišta. Grejanje sedišta pozadi je po prvi put dostupno u modelima limuzine i karavana.

Pritiskom na dugme ili glasovnom komandom, holistički "Fit & Healthy" pristup ENERGIZING Comfort Sistema pruža opipljivo iskustvo različitih komfornih sistema iz S-Klase, i sadrži programe koji ih grupišu u iskustva. U isto vreme, sistem stvara odgovarajuću atmosferu u unutrašnjosti – na primer, okrepljujuću u slučaju umora ili opuštajuću u slučaju povišenog nivoa stresa. ENERGIZING COACH predlaže odgovarajući fitness i wellness program na osnovu podataka o vozilu i o putovanju. U plug-in hibrid modelima, u ponudi je "Power Nap" program koji je koristan, na primer prilikom zaustavljanja u servisu ili za punjenje baterije.

Paket AIR-BALANCE pruža individualni miris u unutrašnjosti – prema ličnim preferencijama i raspoloženjem. Zahvaljujući osvežavajućoj jonizaciji i filtriranju spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha, takođe pomaže u obezbeđivanju poboljšanog kvaliteta vazduha i boljeg osećaja blagostanja.

Koncept dimenzija i praktične karakteristike: više prostora napred i pozadi

Sa dužinom od 4751 mm i širinom od 1820 mm, modeli limuzine i karavana znatno su veći od svojih prethodnika. Među-osovinsko rastojanje je povećano za 25 mm i sada iznosi 2865 mm. Putnici i na prednjim i na zadnjim sedištima imaju koristi od povećanih spoljašnjih dimenzija.

Dobar koeficijent otpora vazduha prethodnih modela (limuzina: Cd 0.24, karavan: Cd 0.27) sačuvan je uprkos povećanim dimenzijama.

Pregled dimenzija

Prostor za prtljag karavan varijante veći je za 30 litara, sa kapacitetom od 490 do 1510 litara. Ostala praktična poboljšanja: visina prtljažnog prostora rolo prekrivača prtljažnika, kao i dužina prtljažnog prostora, povećani su u poređenju sa prethodnim modelom. Prag za utovar je nešto niži.

Naslon zadnjeg sedišta karavan modela poseduje mogućnost obaranja naslona u odnosu 40:20:40. Upravljanje se vrši pomoću dva dugmeta na levoj I desnoj strani naslona zadnjeg sedišta. Opcioni paket Load Compartment Comfort uključuje električno preklapanje. Njime se upravlja prekidačima na levoj i desnoj bočnoj strani prtljažnog prostora.

Karavan varijanta standardno ima EASY-PACK vrata prtljažnika. Zadnja vrata se otvaraju i zatvaraju na dugme: pomoću dugmeta na ključu za paljenje, prekidača na vozačevim vratima ili ručice za otpuštanje na zadnjim vratima. Više praktičnosti pri rukovanju: rolo poklopac prtljaga i pregradna mreža prvi put imaju dvodelni dizajn.

Priča o uspehu: višegodišnji bestseller

U poslednjoj deceniji, C-Klasa je bila najveći volumenski Mercedes-Benz model. Od predstavljanja poslednje generacije 2014. godine, prodato je više od 2.5 miliona limuzina i karavana ovog modela. Kina je bila najveće tržište za C-Klasu limuzinu od 2016. godine. Dodatno, SAD, Nemačka i Velika Britanija su bile najveće tržište za C-Klasu limuzinu i karavan poslednjih 10 godina. U 2020. godini, C-Klasa limuzina i karavan  isporučivane su na više od 100 tržišta širom sveta. Dve od svake tri prodate C-Klase u Nemačkoj su u karavan verziji.

Uspešna priča C-Klase počinje 1982. godine. Tada je lansiran Mercedes-Benz 190 kao model srednje veličine. Budući da je u to vreme to bio najmanji Mercedes-Benz automobil, ubrzo je stekao nadimak “Baby Benz”. Pored motora sa unutrašnjim sagorevanjem – kao na primer u sportskom 190 E 2.5-16 Evolution sa četvoroventilskim motorom, Mercedes-Benz dao je svoj pečat u i eksperimentalnim pogonima kao što je bio slučaj u modeli 190 E Elektro koji je kao eksperimentalni model serije 201 prezentovan na sajmu u Hanoveru 1990. godine i na Ženevskom salonu automobila 1991. godine.

Prvi model pod oznakom C-Klase predstavljen je u maju 1993. godine. Sve u svemu, više od 10.5. miliona Mercedes-Benz automobila u ovoj kategoriji je isporučeno kupcima od 1982. godine. Za mnoge kupce, C-Klasa je ulazni model u premijum segment automobila. Na mnogim tržištima, C-Klasa limuzina privlači visok udeo ženskih kupaca. Procenat žena je posebno visok u SAD i Južnoj Koreji: skoro svaki drugi kupac C-Klase limuzine je žena.

Mercedes-Benz je takođe postavio temelje kad je u pitanju inženjering i širok spektar izbora karoserije. Karavan predstavljen 1996. godine, bio je prvi sportski automobile srednje veličine. Sledeća serija modela C-Klase lansirana 2000. godine, uključivala je i sportski Coupe, kompletno novu varijantu karoserije. Lansiranje četvrte generacije C-Klase u 2007. godini takođe je uključivalo novu karakteristiku dizajna. Po prvi put, front-end dizajn Mercedes-Benz limuzine varirao je u skladu sa dizajnom i linijom opreme.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group