Hennessey predstavlja najmoćniji automobil na svetu sa 1.600 ks

Više slika

Više slika

Potpuno novi hiperautomobil kompanije Hennessy, Venom F5, kreiran je sa samo jednim ciljem na umu, kako bi bio najbrži ulični automobil na svetu.

Sa maksimalnom brzinom koja prelazi 482 km/h, jedino što možemo reći jeste da su uspeli. Kako bi dostigli ovakve performanse, ljudi iz Hennessey Special Vehicles tima morali su da kreiraju potpuno novi dizajn, karbonsku šasiju i karoseriju, čime su stvorili najniže moguće opterećenje.

Matiran na sedmostepeni menjač, sa transmisijom jednog kvačila, nova twin turbo V8 jedinica šalje više od 1.600 ks na zadnje gume, što je gotovo suludo posebno ukoliko imamo u vidu da je čitav auitomobil težak svga 1338 kg. Ova kombinacija snage, niskog ležišta i kilaže može da katapultira ovaj model do 300 km/h za samo 10 sekundi, što čini Venom F5 bržim od bilo kog bolida Formule 1.

Za poletanje do 400 km/h iz mesta i ponovno zaustavljanje, ova mašina zahteva svega 30 sekundi, dok joj je projektovana maksimalna brzina 482 km/h. Ovaj automobil važi za najbrži proizvodni model ikada kreiran u istoriji automobilizma, njegova cena iznosi 1,6 miliona dolara, dok je proizvođač, osim svega pomenutog, ograničio njegovu liniju na svega 24 primerka, tako da će Venom biti mnogo isplatljiviji na duže staze.

"Usko sarađujući sa kompanijom Hennessey, na jednom od najneverovatnijih ulično legalnih automobila, mi smo doživeli jedno izvanredno iskustvo", izjavio je direktor marketinga kompanije Peti Laning. "Mi zajedno delimo strast prema performansama i znamo da će Penzoli zaštiti F5 motor celokupnim putem od razvoja i testiranja do proizvodnje."

Sveukupno, cifre koje Venom F5 donosi sa sobom, u najmanju ruku mogu biti nazvane suludim. Ubrzanje od nule do 400 km/h i zaustavljanje za manje od 30 sekundi, ne smao da demolira 42 sekunde modela Chiron, ono čini ovaj moćni automobil bržim za šest sekundi od Koenigsegg Agera RS.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group