FERRARI FF - 4x4

Zvanična prezentacija Ferarijevog modela FF odigrala se 1. marta ove godine na Sajmu automobila u Ženevi...

Pomenute karakteristike jasno pokazuju nameru Ferarijevih inženjera da model FF bude znatno upotrebljiviji od svojih prethodnika: pogon na sva četiri točka pruža vozaču sigurniji osećaj prilikom vožnje u opasnim uslovima poput jake kiše ili snega, dok ga četiri sedišta i veća zapremina gepeka čine veoma praktičnim... Ferari FF je luksuzan automobil visokih performansi dizajniran za duga putovanja.

Prezentovan je kao naslednik dobro poznatog modela 612 Scaglietti. FF je prvi Ferarijev model sa pogonom na sva četiri točka i istovremeno prvi Ferarijev \'\'hečbek\'\' (FF je oznaka za 4 sedišta i pogon na sva četiri točka). Kada je u pitanju motor i na tom polju Ferari FF \'\'probija granice\'\' testirajući sopstvene sposobnosti. Motor zapremine 6.262 kubna centimetra je svakako najveći motor koji je Ferari ikada proizveo. U njemu se nalazi V12 agregat koji isporučuje 651 konjsku snagu. Do \'\'stotke\'\' ubrzava za 3.7 sekundi, a maksimalna brzina je ograničena na 335 km/h.

Menjač je polu-automatski sedmostepeni sa duplim kvačilom, sličan princip kao kod modela California i 458 Italia. Ono što definitivno privlači najveću pažnju kod ovog modela je FF-ov pogon na sva četiri točka, koji je kompletno proizveden i patentiran od strane Ferarijevog tima. Nazvan 4RM, on je 50% lakši od standardnog 4x4 sistema i putem kompjutera obezbeđuje pravilnu raspodelu snage na sva četiri točka u zavisnosti od potrebe. Ukoliko na volanu nisu podešene comfort ili snow opcije koje uključuju 4x4 \'\'moud\'\', pogon će, u skladu sa tradicijom, biti na zadnjim točkovima. Eksterijer odiše sirovom elegancijom u skladu sa savremenim dizajnom \'\'modernog\'\' Ferarija. Bez obzira na određene \'\'pozajmice\'\' od prethodnih modela, poput rešenja prednjih svetala, kao na modelu 458 Italia ili rešenja prednje maske, četiri izduva i dvostrukih kružnih zadnjih svetala, kao na modelu 599 GTB, dizajn Ferarija FF je jedinstven i predstavlja unikatnu manifestaciju sublimne vizije Ferarijevih dizajnera.

Enterijer je, u skladu sa Ferarijevom tradicijom, u savršenom \'\'dosluhu\'\' sa eksterijerom. Unutrašnjost Ferarija FF je kombinacija otmenosti i high-tech materijala poput volana od karbon-fibera i sedišta od magnezijuma. Zanimljiva činjenica je da je suvozaču omogućen poseban uvid, pomoću ekrana, u informacije vezane za putovanje, brzinu i prijanjanje svakog točka ponaosob. Cena je oko 300.000 dolara, a u prodaji će se naći od septembra 2011.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group