FERRARI ENZO - 670.000 dolara

Ferrari je oduvek bio jedan od najcenjenijih ekskluzivnih automobila od strane mnogih entuzijasta...

Kada je kompanija napravila Enza, jednog od najbržih automobila danas, bilo je pitanje koliko će model prefinjenog italijanskog dizajna biti dostupan na tržištu zbog svoje skromne cene od 670.000 dolara. Enzo izrađen 2002. godine, koji zasluženo nosi ime osnivača kompanije, a u sebi nosi i tehnologiju Formule1. Veoma je lagan, poseduje V12 motor sa četiri ventila na svakom cilindru od ukupno 48, menjač kao kod F1 bolida i još mnogo toga. Upravo takve inovacije predstavljale su začetak nove generacije Ferrari-jevih super automobila.

Ovaj neverovatni automobil nalazi se na četvrtom mestu liste najboljih modela italijanskog automobilskog giganta svih vremena. Automobil je dizajnirao Ken Okuyama, direktor japanske kompanije Pininfarina i ovaj sjajni sportski automobil je prvi put predstavljen na sajmu automobila u Parizu, sa ograničenim brojem modela u prodaji i svojom prestižnom cenom. Inače, Enzo je model čijoj se izradi pristupilo drugačije nego izradi njegovih prethodnika (GTO, F40i50). Kao što je već rečeno, prvi put je iskorišćena tehnologija Formule1 u pravljenju jednog sportskog automobila, namenjenog za uličnu vožnju.

Iako nije na prvom mestu najboljih Ferrari-ja svih vremena, po performansama je sigurno među prva dva. Koristi automatski F1 menjač, poput “tiptronic” tehnologije, menjajući brzine pomoću tzv. “vesla”. LED svetla tik iznad volana pokazuju vozaču jačinom svetlosnog snopa kada treba da se promeni stepen prenosa, što predstavlja jednu od inovacija u svetu automobilizma uopšte. Pored 6-olitarskog V12 motora i 650 konjskih snaga, ovaj ekskluzivni Coupe ubrzava od 0-100km/h za 3.14 sekunde, do 200km/h za prebrze 6.6 sekunde, a dostiže i brzinu od 350km/h.

Divno bi bilo videti jedan ovakav automobil na putu, međutim teško da ćemo imati priliku, pošto je serija ograničena na 399 mašina, a i moramo shvatiti da srećni vlasnici čuvaju jedinstvenog i slavnog Enza u svojim garažama. Vlasnici koji se odlučuju za prodaju ovaj super automobil, dobijaju ponude i veće od milion dolara. Ako želite jednog, krenite sa skupljanjem novca i budite sigurni da ćete imati jednog od najbolje napravljenih automobila ikada.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group