Evropa kasni za kineskim proizvođačima električnih automobila

Više slika

Više slika

Trka za uvođenje elektirčnih automobila na glavne tokove svetskog tržišta u punom je povoju, ali uprkos najvećim naporima, evropske kompanije i dalje nisu u mogućnosti da dostignu kapacitete koje trenutno Kina poseduje...

Kina je trenutno lider u polju kreiranja baterija i tehnologija za električne automobile, što je vitalna karakteristika za ovaj segment autoindustrije u celini. Analitičari su predvideli da će azijska zemlja ostati na vrhunskom mestu tokom sledećih nekoliko godina, ako ne i decenija, ostaje da vidimo.

Pored toga, sudeći prema polovini globalne prodaje, Kina je najveće tržište električnih automobila na svetu, ali je takođe u gotovo dve trećine svetskog proizvodnog kapaciteta litijum-jonskih baterija i prateće tehnologije. Ova dva faktora zajedno igraju veoma veliku ulogu za proizvođače automobila i njihove električne modele koji se trenutno nalaze u opticaju, a ne treba ni pominjati da istovremeno izbegavaju teške marže na uvozne automobile takođe.

Glavne evropske kompanije zadužene za proizvodnju baterija biraju Kinu kao zemlju u koju će investirati, radije nego kod kuće. Holandska kompanija Lithium Werks već poseduje dve fabrike u Kini, dok je treća verovatno na putu, sa investicijama od 1,8 milijardi dolara, koje će biti kompletirane sa lokalnim partnerom izvan Šangaja.

Evropska Komisija pokušava da promeni ove trendove i uvodi novu strategiju koja uključuje osiguravanje rada i investiranja kompanija u tehnologije izrade baterija, uključujući i ponude za osnivanje novih na starom kontinentu.

Dodatno, ovi evropski planovi mogu udariti u nove zidove i susresti se sa ostalim problemima. Kina je zvanično zaključala svoje zalihe i ključne resurse potrebne za kreiranje baterija, nalik litijumu i kobaltu, u poslednjih nekoliko godina. Jednostavnije rečeno, već je prilično kasno za evropske kompanije da uspostave svoje prisustvo i postanu veliki proizvođači litijum-jonskih baterija, što je ujedno potvrdio i Viktor Irle, koosnivač švedskog istraživačkog preduzeća EV-Volumes rečima: "Taj voz je odavno napustio stanicu".

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group