Estrema Fulminea - Hiperautomobil koji pomera granice

Velika je verovatnoća da nikada niste čuli za italijanski brend Automobili Estrema, koji su predstavili električni hiperautomobil koji može uništiti svoju konkurenciju, ako je verovati njegovim brojevima i specifikacijama…

Predstavljamo vam Estrema Fulminea, električni hiperautomobil sa 2.000 konjskih snaga, koji je predstavljen u Turin Automobile Museum, kao sajamski model, a moramo priznati da izgleda neverovatno. Ipak, glavni akcenat ovog EV modela je njegovo vrhunsko pakovanje baterija. Automobili Estrema kažu da hiperautomobil poseduje hibridno pakovanje baterija, koje se sastoji od ultra-kondenzatora i čvrstih ćelija.

Već smo videli Lamborghini hibridni superautomobil ograničenog izdanja, Sian, koji je koristio kondenzatore za skladištenje, ali za sada nema proizvodnih modela koji koriste čvrste baterije. Hibridno pakovanje baterija uključuje litijum-jonske čvrste ćelije, a biće proizvedeno u saradnji sa IMECAR elektronik. Zarad savršene distribucije težine, dva tipa baterija će biti podeljena na dve različite lokacije. Dolazeći u laganim karbonskim kućištima, ultra-kondenzatori će biti montirani iza prednje osovine, dok će čvrsta baterija biti montirana iza kokpita.

Automobili Estrema takođe tvrde da će pakovanje baterija biti teško samo 330 kilograma, sa neverovatnom gustinom od 500 Wh/kg. Kombinovani kapacitet hibridnog pakovanja baterija će biti 100 kWh i moći će da se napune od 10 do 80 procenata za manje od 15 minuta, koristeći brzi punjač. Kompanija takođe kaže da će hiperautomobil biti težak 1500 kilograma, što je ultra-lagano u poređenju sa drugim EV modelima.

Estrema Fulminea će imati četiri električna motora montirana na svaki točak, koji će kombinovano proizvoditi 2.040 konjskih snaga. Iz Estrema kompanije kažu da će model moći da ubrza od nula do sto kilometara na čas za samo 2.0 sekunde, do 320 na sat za deset sekundi, dok je njegova maksimalna brzina 350 kilometara na čas.

“Inspiracija za ovaj model nije potekla samo iz prirode, već i iz simbola koji smo usvojili, odnosno munje. ‘Fulminea’ u prevodu znači munjevito brzo, a munja je takođe simbol elektriciteta, brzine i čiste energije”, objašnjava Roberto Olivo, COO Estrema kompanije, dodajući da planiraju da konstruišu 61 primerak, sa cenom od 2 miliona dolara po komadu. Previše dobro da bi bilo istinito? Moraćemo da sačekamo i vidimo.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group