Elvisov BMW 507

Više slika

Više slika

Nakon što su objavili otkrivanje i start restauracije, BMW je konačno prikazao završeni 507 roadster koji je nekada pripadao nikome drugome nego Elvisu Presley-u...

 

U pitanju je jedan od 254 primeraka napravljenih, pa je time jedan od najtraženijih modela ikada. Ovaj primerak ima zanimljivu istoriju iza sebe, što ga čini dodatno zanimljivim.

Elvis Presley je kupio BMW 507 tokom vojne službe u Nemačkoj. Niko nije znao broj šasije automobila koji je vozio "Kralj" i bilo je sumnje da je Elvis uopšte prebacio automobil u Ameriku posle vojske. Skoro pet decenija, automobil je smatran izgubljenim. 

Misterija je na kraju rešena zahvaljujući istrazi američke novinarke Jackie Jouret, koja je otkrila da je automobil koji je Elvis kupio, pre toga bio u vlasništvu Hansa Stucka, vozača trka. Prateći dokaze, ona je otkrila da je nemački trkač pobedio na nekoliko trka u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, vozeći beli BMW 507 sa brojem šasije 70079 i registracijom M-JX 800. 

Ovaj primerak je bio prikazan i 1957. godine na sajmu u Frankfurtu, a nekoliko puta je korišćen i kao novinarsko vozilo. Nakon što je Stuck prestao da ga koristi u trkama 1958. godine, stigao je kod prodavca u Frankfurt sa unapređenim motorom i menjačem. Vojnik Elvis ga je uzeo na test vožnju i odlučio da ga kupi. Automobil je dobio vojne table koje su se menjale svake godine, pa je bilo teško dalje pratiti automobil. 

Elvis je nakon prebacivanja automobila u Ameriku, odlučio da ga prefarba iz originalne Feather White boje u crvenu, pošto su ženski fanovi pisali poruke karminom po njemu. Zamenio je čak i originalni 150ks V8 motor za Chevrolet V8. 

Sve do 2006. godine i nakon što je Jackie napsiala članaka, kolekcionar automobilaa Jack Castor ga je pročitao i pozvao je da joj kaže da je automobil sa šasijom 70079 kod njega. Znao je da ga je vozio Hans Stuck, ali nije imao ni najmanju ideju da je bio u vlasništvu Elvisa Presley-a. 

Obnovljeni BMW 507 će biti prikazan na Concours d’Elegance in Pebble Beach.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group