Dacia najavljuje novi model i svi se pitaju isto - da li je to osveženi Spring EV?

Više slika

Više slika

Pristupačni EV bi mogao dobiti ozbiljna unapređenja, verovatno ne ograničena samo na redizajniranu spoljašnost...

Dacia Spring, najpristupačniji električni automobil na evropskom tržištu, suočava se sa jakom konkurencijom od novog Citroen e-C3 i mnogih drugih budućih gradskih EV opcija poput Fiat Panda. Da bi ostao relevantan i poželjan, Dacia navodno radi na sveobuhvatnom ažuriranju, kako je naznačeno zvaničnim tizerom.

Mračna fotografija objavljena je na društvenim mrežama od strane Dacia France, sa opisom "Dolazi uskoro... ostanite u toku!". Iako tizer nije otkrio ime modela, proporcije nas navode da verujemo da se radi o novoj verziji Dacia Spring, a ne nešto većem Sandero modelu. Napomenimo da je Spring nedavno dobio ogroman popust u Nemačkoj, što je u kombinaciji sa subvencijama spustilo njegovu početnu cenu na svega 12.750 evra (13.740 dolara).

Vizuelna poređenja sa postojećim modelom otkrivaju da su i prednji i zadnji kraj redizajnirani. Konture farova podsećaju na novi Dacia Duster, dok uglasto oblikovan rep izgleda više kao Sandero Stepway. Razmak od tla izgleda veći je nego pre, a točkovi izgledaju glomaznije, poboljšavajući položaj krosover EV modela uprkos nedostatku krovne letvice. Ne bi nas iznenadilo ako bi novi model imao preuređeni enterijer, inspirisan novim Duster automobilom.

Dacia Spring je originalno predstavljen 2020. godine i dobio je blagu vizuelnu nadogradnju 2022. godine kada je usvojio redizajniranu rešetku sa novim Dacia emblemom. 2023. godine, proizvođač automobila je predstavio flagšip Extreme verziju sa više funkcija i povećanom snagom. Danas je Spring dostupan sa jednim elektromotorom koji proizvodi 44 KS (33 kW / 45 KS) ili 64 KS (48 kW / 65 KS), i baterijskim paketom od 26,8 kWh koji omogućava WLTP domet od 220-225 km (137-140 milja).

Verovatno je da će ažuriranje za 2024. godinu biti dublje od jednostavnog redizajna, jer su kupci EV modela postali zahtevniji, čak i u najnižem cenovnom rangu. U tom kontekstu, Dacia bi mogla poboljšati specifikacije Spring modela, približavajući ga novijim konkurentima.

Tizer nam nije dao datum debija novog modela, ali Autocar India izveštava da bi se to moglo dogoditi već 21. februara. Ažuriranja koja će biti predstavljena novim Dacia Spring modelom će prema očekivanjima biti usvojena i kod blizanca Renault Kwid koji je dostupan na drugim tržištima u razvoju.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group