Da li ste spremni za potpunu automatizaciju vozila

Više slika

Više slika

Iako se proizvođači automobila svojski trude da implementiraju autonomnu tehnologiju, čini se da zaboravljaju jednu važnu činjenicu - vozači je ne žele baš toliko.

Poslednja studija kompanije Motorists, pod nazivom "Potrebe za različitim nivoima automatizacije vozila", vođena na univerzitetu u Mičigenu i odseku za Održivi svetski transport, objavljena ovog meseca, pokazuje da od pet ispitanika, u proseku njih četvoro ne preferira vožnju potpuno autonomnih automobila.

Veoma zanimljivo istraživanje je razvijeno kako bi se ispitale sklonosti vozača prema različitim nivoima automatizacije, uključujući i one koje se tiču interakcije sa četvorotočkašima i opšte zabrinutosti zbog vožnje u ovoj vrsti automobila, na šta je potpuni odgovor dalo preko 618 licenciranih vozača iz Amerike.

Rezultati su pokazali da najčešće prednosti automatizacije vozila nastavljaju da se oslanjaju na sposobnosti koje nemaju veze sa samoupravljanjem, praćene parcijalno kontrolisanim sistemima koji predstavljaju poslednju tačku do koje su ljudi trenutno spremni da idu kada je u pitanju prepuštanje kontrole volana automobilu.

Izveštaji ukazuju na to da i uprkos sve većoj zastupljenosti autonomnih vozila u medijima, javno mnjenje ostaje čvrsto pri svom stavu u protekle dve godine:

"Sveukupno se nameće mišljenje koje ukazuje na to da su vozači veoma dosledni u periodu trajanja ovog istraživanja. Opšti obrasci odgovora se nisu promenili tokom ove dve ankete i uprkos ogromnoj medijskoj pažnji koja se poklanja potpuno automatizovanim vozilima".

Proizvođači automobila su sve glasniji po pitanju implementiranja samoupravljajućih tehnlogija na naše drumove do kraja ove decenije, sa ekspertima koji sugerišu kako će ovaj postupak drastično smanjiti broj saobraćajnih nesreća, ali ako je suditi po rezultatima ove ankete auto-moto industrija će morati da, barem za sada, prekine radove na tome.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group