Da li start-stop sistemi uništavaju motor i akumulator

Mnogi vozači smatraju da ovi novi sistemi nisu dobri po naše agregate...

Start-stop sistemi postali su standardna oprema kod mnogih modernih automobila. Ovaj režim rada omogućava da se automobil sam ugasi kada je u leru i u stanju mirovanja, tako da se na taj način smanjuje potrošnja goriva, jer auto ne radi kada stoji. Čim se papučica gasa pritisne, automobil se momentalno pali i vozač može nastaviti sa vožnjom.

Međutim, vozači tvrde da se zbog stalnog paljenja i gašenja kvare anlanseri i starteri motora, a da se na ovaj način takođe i akumulatori prazne velikom brznom. Hladan start zaista predstavlja veliko mučenje za automobil, ali proizvođači ovih vozila kažu da su ovakvi automobili opremljeni posebnim delovima koji su napravljeni da izdrže mnogobrojna paljenja.

Anlanseri su danas mnogo izdržljiviji i zbog toga ne bi trebalo da se zbog ove opcije oni brzo kvare. Takođe, postoji posebni star-stop akumulatori koji su predviđeni da se koriste u ovakvim uslovima, tako da oni mogu da izdrže više paljenja u toku dana.

Ipak, činjenica je da će isti ti akumulatori i anlanseri daleko duže raditi ako je ova opcija ugašena, jer ako oni mogu dugo da traju sa stalnim paljenjem, onda će još više trajati kada se auto ne pali mnogo. Sada se postavlja pitanje šta je isplativije.

Proizvođači automobila kažu da se pomoću ovog sistema može uštedeti 8-10% goriva, a takođe se smanjuje zagađenje naše okolline i da je to razlog zbog kojeg se ove opcije moraju koristiti.

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group