CHEVROLET MALIBU ZA EVROPU

Chevrolet Malibu je najstarija marka automobila srednje veličine ove auto industrije, lansirana 1964. godine. Od hot rod verzije, preko policijskog automobila i kabrioleta, do američke ulične limuzine srednje veličine, mali je broj automobila srednje veličine koji su privukli toliko ljudi i tokom toliko dugog perioda. Novi Malibu je Chevrolet-ova prva prava globalna limuzina srednje veličine i prvo izdanje modela koje će se lansirati u Evropi.

“Malibu je Chevrolet-ova nova perjanica za evropsko tržište i jedan od deset novih modela lansiranih u kratkom period od 18 meseci”, rekla je Susan Docherty, predsednik i generalni direktor kompanije Chevrolet Europe. “To je automobil privlačnog izgleda koji kupcima nudi američki stil, rafiniranost i bezbednost od 5 zvezdica.”

Tipičan kupac limuzine srednje veličine ceni stil i komfor, kao i kvalitet, lako upravljanje i pouzdanost. Sa Malibuom, vozači dobijaju mnogo od automobila. Vozači će ceniti njegov izražajan dizajn, razna svojstva udobnosti, kao i prefinjeno upravljanje.

Značajan broj kupaca u segmentu su firme koje u svoje vozne parkove uključuju sedane srednje veličine. Zahvaljujući snažno iskazanim željama kupaca, najveći broj Malibua u prodaju u Evropi biće izvedeni sa dizel motorom.

Svaki Malibu u Srbiji biće isporučen sa garancijom za pet godina/150.000 pređenih  kilometara, šestogodišnjom antikorozivnom garancijom i trogodišnjom pomoći na putu.

Snažna i brza silueta

Zahvaljujući međuosovinskom rastojanju od 2.737 mm, te ukupnoj širini od 1,855 mm, Chevrolet Malibu ima stabilno sportsko držanje. Njegovim prednjim delom dominira Chevrolet dvodelna maska sa centralno postavljenom “leptir mašnom”, te sa haubom sa izbočinom iznad motora. Sa zabačenim halogen ili ksenon farovima i smelim prednjim delom.

Izražajna linija karoserije koja se pruža čitavom dužinom vozila, snažan zadnji rameni deo i zadnja svetla smelog oblika nalik onima kod Camara, dodatno definišu spoljašnjost Malibua. Njegove alufelne su veličine 17 ili 18 inča, te ispunjavaju svoja kućišta  tako da točkovi i karoserija izledaju tesno spojeni.

Malibuove glatke linije idu u spoju sa njegovom  aerodinamičkom efikasnošću. Integrisani spojler poklopca prtljažnika sa centralnim i visoko postavljenim stop svetlom, pomaže da se strujanje vazduha odvoji od zadnjeg dela automobila. Malibu je takođe kompletno izolovan od vetra, buke motora i vibracija.

U unutrašnjosti, Malibu odiše ambijentom udobnsti i prefinjenosti. Poseduje prepoznatljiv Chevrolet dvostruki kokpit i integrisanu centralnu konzolu, u koju je smešten 7-inčni touch  sreen ekran u punoj boji (viši nivoi opreme).

Instrument ploča na srednjem nivou prirodno “prodire” u vrata, dok kućišta dva merna instrumenta podsećaju na ona prisutna kod Camara. Tehnologija svetlosnih cevi korišćena je na različitim mestima na kokpitu dajući Chevrolet led-plavo pozadinsko osvetljenje. Ovo uključuje crnu dekorativnu traku sa hromiranim detaljima koja se pruža čitavom dužinom instrument ploče.

Prostor, sedišta, opcije zabave

Čak i visokim putnicima će laknuti kada se nađu u Malibuu, sa prostorom za glavu od 991 mm (nazad: 952 mm), 1.069 mm prostora za noge (nazad: 946 mm), i 1.461 mm prostora za ramena (nazad: 1.450 mm). Prtljažnik ima kapacitet od 545 litara; prostor za teret može se proširiti preklapanjem naslona zadnjih sedišta u odnosu 60/40.

Kada su u pitanju rešenja pametnog skladištenja, standard kod opreme višeg nivoa je šupljina skrivena iznad “podižućeg” 7-inčnog ekrana. Svaki od džepova u vratima može da smesti jednolitarske flaše, dok je veliki odeljak za rukavice u srednjem delu instrument ploče savršen za odlaganje niza ličnih stvari.

Malibuova sedišta značajno doprinose osećanju udobnosti i unapređena su kroz opsežne procene u vožnjama širom sveta. Nalaženje idealnog sedećeg položaja je lako zahvaljujući naginjućem teleskopskom upravljaču, koji se nalazi u modelima višeg nivoa opreme, te zahvaljujući pomerivosti sedišta više od 266 mm i 60 mm visinskog podešavanja.

Zavisno od nivoa opreme, prekrivači za sedišta su ili u džet crnoj i titanijum boji ili potpuno crni. Specifikacije viših nivoa opreme uključuju eletrično podešavajuća zagrevana sedišta sa funkcijom pamćenja i lumbalnom podrškom, te sportske kožne sedalne površine. Sedišta na specifikacijama srednjeg nivoa opreme imaju “trakaste” tekstilne umetke, dok osnovni nivoi opreme uključuju sedišta presvučena mekanim tekstilnim umetcima.

Kada su u pitanju sistemi za informisanje i zabavu, i ovde postoje tri nivoa opreme. Kod luksuznih kompleta opreme, radio sa CD plejerom je povezan sa ekranom na dodir u boji veličine 7 inča i prvoklasnim sistemom od devet zvučnika. Ovaj prikaz ima nekoliko upotreba, uključujući i opcionu navigaciju i pregledavanje slika, te omogućava bežičnu Bluetooth konekciju za hands-free upotrebu mobilnih telefona, podržanu softverom za prepoznavanje glasa. Radio uređajem može da se upravlja preko komandi ugrađenih u upravljač.

Centralna konzola kod luksuznih i nivoa opreme srednjeg nivoa sadrži USB ulaz kao i pomoćni ulaz za uključivanje iPoda i drugih MP3 plejera.

Dva snažna i izdržljiva motora

U Evropi, Chevrolet Malibu se može naručiti sa benzinskim ili sa dizel motorom, a obe verzije su jedinice sa četiri cilindra. Dizel motor se proizvodi u Kajzerslauternu u Nemačkoj, i dolazi sa common-rail sistemom ubrizgavanja goriva visokog pritiska, dvostrukom bregastom osovinom i naprednim varijabilnim geometrijskim turbo punjenjem sa hlađenjem.

Donosi maksimalnu izlaznu snagu od 160 ks pri 4000 opm, 350 Nm obrtnog momenta pri 1.750 opm i čini da Malibu dostigne maksimalnu brzinu od 213 km/h. Kada se ukombinuje sa ručnim sistemom prenosa, dizel motor troši 5,1 l/100 km pri kombinovanom ciklusu.

Benzinski motor postiže 167 ks pri 5,800 opm, omogućavajući automobilu da održava maksimalnu brzinu od 204 km/h i da postiže 100 km/h za 9,5 sekundi, kada se ukombinuje sa ručnim sistemom prenosa. Maksimalan obrtni momenat je 225 Nm pri brzini motora od 4.600 opm. Pri kombinovanom ciklusu, ovaj motor troši 7,8 l/100 km.

Šestostepeni ručni ili automatski sistem prenosa se može upariti sa 2,4-litarskim benzincem i sa 2,0-litarskim dizel motorom. Šestostepeni automatski sistem prenosa ima i DSC sistem koji dozvoljava vozaču da ručno menja brzine. Adaptivne kontrole menjača uključuju i postepeno kočenje koje sistemu prenosa naređuje da ostane na nižim brzinama ako vozilo usporava ili vozi na nizbrdici.

Dinamičan osećaj vožnje, sigurno upravljanje

Na otvorenom putu, vozači modela Malibu će ceniti odličnu dinamičnost vozila. Ono što je od suštinskog značaja za sigurno upravljanje Malibuom na putu je njegova glatka vožnja i širina traga (prednji: 1.583 mm; prednji/zadnji: 1.585 mm), kompaktan dizajn karoserije i provereni Mekferson kod prednjeg i Multi-link kod zadnjeg oslanjanja.

Malibu je opremljen ZF sistemom upravljanja i prikazuje neutralne karakteristike upravljanja i odličnu održivost na putu, čak i na oštrim krivinama. Sve specifikacije će imati električno servo upravljanje, podršku pri kretanju pod ručnom, i biće opremljene elektronskom parking kočnicom. Senzor za parkiranje u rikverc je standard kod luksuznih nivoa opreme, a dostupan je i kod opreme srednjeg nivoa. Pored toga, specifikacije za srednji i luksuzni nivo dolaze sa kontrolom vožnje kojom se upravlja preko dugmadi na upravljaču.

Malibuovi 16-inčni prednji diskovi sa ventilima i čvrsti zadnji diskovi uokvireni su aluminijumskim čeljustima i nude dobru zaustavnu moć kada je to potrebno. Njegov obiman spektar standardnih kontrolnih sistema elektronske šasije uključuje: elektronsku kontrolu stabilnosti, sistem za kontrolu proklizavanja, četvorokanalni sistem protiv blokiranja kočnica sa elektronskom distribucijom snage kočenja, sistem za pomoć pri kočenju i sistem za pomoć pri slabljenju kočnica.

Beskompromisna bezbednost

Ima još mnogo toga da se spomene kada su u pitanju izvanredne bezbednosne performanse modela Malibu sem njegovih elektronskih pomoćnih sistema. Njegova struktura za apsorbovanje udara je napravljena da bude izuzetno čvrsta i sadrži fleksibilne prednje i zadnje zone deformacije koje apsorbuju energiju koja se oslobađa tokom sudara.

Činjenica da je Malibu zaradio svoj rejting od 5 zvezdica od Evropskog programa za ocenjivanje novih automobila (EuroNCAP) dokazuje da je ovo jedan od najbezbednijih automobila u segmentu u kojem se možete voziti.

Sve specifikacije u Evropi će imati šest vazdušnih jastuka, uključujući i duple vazdušne jastuke na vozačevoj i na strani suvozača, vazdušne jastuke za grudni koš/karlicu postavljene na prednje sedište, kao i vazdušne jastuke postavljene na unutrašnju krovnu rešetku. Rizik od povreda vozača i putnika usled trzaja je redukovan zahvaljujući aktivnom naslonu za glavu. Sistem pedala koje se mogu otpustiti je takođe standardan deo opreme. Prednji sigurnosni pojasevi sa tri tačke vezivanja su opremljeni zatezačima i graničnicima opterećenja.

Dečja sedišta se mogu bezbedno postaviti na sve pozicije na zadnjem sedištu uz upotrebu proverenog Isofix sistema.

Podaci

Dužina vozila: 4.865 mm / širina: 1.855 mm / visina: 1,465 mm

Kapacitet prtljažnika (L): 545  

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group