Cadilac želi da se vrati kao uzdanica američke automobilske budućnosti

Potpuno električni CELESTIQ je vrhunska manifestacija ultra-luksuza redefinisanog kroz duh futurizma i avangarde.

Služeći kao vodeća ponuda EV brenda, Celestiq će biti najbliži konkurent nedavno predstavljenom Rolls-Royce Spectreu kada krene u proizvodnju sledeće godine. Američki proizvođač je najavio da će samo 500 primeraka biti ručno napravljeno u fabrici u Mičigenu, a svaka jedinica će se proizvoditi po narudžbini.

Model sa proizvodnim specifikacijama izgleda skoro identično konceptu koji je predstavljen pre nekoliko meseci i inspirisan je kultnim automobilima iz svake ere bogatog nasleđa proizvođača, uključujući V16 Aerodynamic Coupe iz 1933. i Eldorado Brougham iz 1957. godine.

„CELESTIQ je najčistiji izraz brenda Cadillac, koji priznaje našu neverovatnu istoriju i vodi nas u smeliju i svetliju budućnost“, rekao je globalni potpredsednik kompanije Cadillac, Rori Harvi. „To je potpuno prilagođeno delo automobilske umetnosti, izgrađeno oko najnaprednije i najinovativnije tehnologije koju smo ikada konstruisali u automobilu.”

Cadillac Celestiq pokreće par elektromotora na svakoj osovini koji kumulativno proizvode 600 konjskih snaga i 867 Nm obrtnog momenta. Prema Cadillacu, dovoljno je da pokrene masivni luksuzni EV od nule do 96 km/h za 3,8 sekundi. Motori crpe energiju iz baterije od 111 kilovat-sati koja obezbeđuje procenjeni domet od 483 km sa jednim punjenjem.

Cadillac ističe da je Celestiq dizajniran da pruži „najvišu prefinjenost vožnje bez odricanja“. Model je zato opremljen prilagodljivim vazdušnim vešanjem, magnetnom kontrolom vožnje i aktivnim sistemom zadnjeg upravljanja koji omogućava okretanje zadnjih točkova do 3,5 stepeni. Zadnji točkovi se mogu okretati u istom ili suprotnom smeru od prednjih točkova da bi poboljšali manevrisanje pri malim brzinama ili stabilnost pri velikim brzinama.

Kupci mogu izabrati svoj Celestiq sa 23-inčnim kovanim aluminijumskim točkovima koji će biti opremljeni Michelin Pilot Sport EV gumama po meri. Štaviše, Celestiq će biti opremljen GM Ultra Cruise sistemom za pomoć pri vožnji bez ruku.

Celestiq će ući u proizvodnju u decembru 2023. i imaće početnu cenu od 300.000 dolara.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group