C-Max Solar Energi

Na predstojećem Sajmu potrošačke elektronike, odnosno CES-u koji će svoja vrata otvoriti sledeće nedelje u Las Vegasu, debitovaće Fordova studija C-Max Solar Energi, koja je opremljena krovnim solarnim pločama koje mu navodno omogućuju potpuno punjenje baterija za jedan sunčani dan. 



Ovaj model je plug-in hibrid kojem se baterije mogu puniti i putem konvencionalnih punjača. Ukupna autonomija iznosi oko 1000 km (35 km električne autonomije), a u Fordu kažu da korišćenje ovakvog automobila bi smanjilo godišnju emisiju štetnih gasova za oko 4 tone po svakom vozilu. 

 

 


Ovaj pogonski sistem je razvijen u saradnji Forda i SunPower Corp.-a i Georgia Institute of Technology iz Atlante, jednog od vodećih svetskih istraživačkih univerziteta. Upravo su ovi saradnici odgovorni za razvoj posebnih "koncentratora", odnosno sočiva koja deluju i usmeravaju sunčeve zrake direktno na krovne solarne ploče tokom celog dana i povećavaju efikasnost punjenja za 8 puta. 

Testiranje ovog koncepta će započeti u sledećim mesecima da bi se ispitala isplativost daljeg razvoja i, konačno, proizvodnje.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group