BMW obećava vodoničnu X5 liniju od sredine sćedeće godine

Više slika

Više slika

BMW i Hydrogen NEXT modeli sve su bliži realnosti jer je nemački brend potvrdio da će jedna mala serija ovih automobila biti premijerno predstavljena sledeće godine...

Bazirani na X5 liniji Hydrogen NEXT modeli posedovaće dva plastična rezervoara ojačana ugljeničnim vlaknima radi džanja 6 kilograma vodonika. Iako ovo ne zvuči kao previše, BMW je prethodno naveo da će ovaj model posedovati opseg isti kao i njegove benzinski pokretane varijante.

Vodonik se u ovoj liniji koristi radi generisanja struje koja dalje napaja motor montiran sa zadnje strane, jedinicu zaduženu za stvaranje 369 ks. Ovi modeli će takođe posedovati i pakovenje baterija visoke voltaže koje mogu biti korišćene radi dodavanja doza dinamičnosti prilikom preticanja ili ubrzavanja. BMW je istakao da vodonično napajana vozila poseduju brojne prednosti u poređenju sa električnim modelima, uključujći i brže vreme punjenja, koje je slično ICE varijantama.

Dok popularni nemački proizvođač naporno radi na ovakvim pogonima, on istovremeno otrkiva da uslovi potrebni kako bi BMW Group svojim kupcima ponudila vodonična vozila, još uvek nisu potpuno razvijeni. Dodatno, kompanija ističe da vodonične stanice za punjenje i ovakve infrastrukture za sada ne poseduju dovoljnu rasprostranjenost, tako da ovaj zeleni način pokretanja automobila mora postati dostupan u značajno većim količinama i proizvođen u budućnosti pri kompetetivnim cenama.

Sa svim ovim na umu, kompanija BMW istakla je da Nemačka i Evropska Unija prepoznaju značaj zelenih vodoničnih sistema u okviru energetskih opcija budućnosti. Ovaj brend želi da se osvrne ključnim tržištima kao što je Azijsko, uključujući Kinu, Japan i Južnu Koreju kao glavne i veoma zainteresovane zemlje za stvaranje infrastrukture potrebne vodoničnim vozilima.

Sa svim ovim na umu, kompanija BMW nedavno je istakla da će kupcima ponuditi modele napajane vodoničnim gorivnim ćelijama i ovom tehnologijom najranije u drugoj polovini ove decenije, u zavisnosti od uslova na globalnom tržištu i zahteva koji budu pred njima postavljeni.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group