BMW i Intel planiraju novu platformu autonomnih vozila


Kompanija BMW hita napred i sebi je postavilja cilj uvođenja potpuno automatizovanog vozila, koje će se priključiti drumovima 2021. godine.

Na konferenciji za novinare koje je održana u minhenskom štabu prošle nedelje, nemački proizvođač automobila je otkrio da ulazi u saradnju sa kompanijama Intel i Mobileye, kako bi ubrzao tehnološki razvoj, zajedno sa svim inovacijama koje je ovaj brend do sada pripremio.

"U BMW grupi uvek težimo ka tehnološkom uspehu", izjavio je Harald Kruger, predsednik upravnog odbora BMW AG korporacije. "Prateći naša ulaganja u tehnologije detaljnog mapiranja visokog kvaliteta, pod nazivom HERE, kombinujući veliku ekspertizu, koju sa sobom donose Intel i Mobileleye, BMW Group će ulicama isporučiti kamen temeljac potpuno automatizovanih vozačkih tehnologija."

Za sada postoje industrijske bojazni da su autonomni sistemi vozila i dalje dekadama daleko od toga da postanu stvarnost i da ćemo se postepeno pomerati, korak po korak, od individualnih poluautonomnih karakteristika, kao što su automatsko sigurnosno kočenje i sistem za održavanje pravca, do automobila koji su potpuno robotizovani.

"Visoko autonomni automobili, i sve u vezi sa njima, će zahtevati moćne i pouzdane elektronske mozgove, koji će im omogućiti da budu dovoljno pametni, kako bi sami upravljali u saobraćaju i izbegavali nesreće", rekao je izvršni direktor kompanije Intel, Brajan Krzanič. "Ovo partnerstvo između BMW grupacije, Mobileye i nas, će nam sigurno pomoći u nameri da relativno brzo sprovedemo u realnost našu viziju o ponovnom izmišljanju vozačkog iskustva."

Pokretačka sila koja se nalazi iza ovog partnerstva i njegovog ambicioznog cilja nije svedena na takmičenje, već na bezbednost. BMW želi da bude u mogućnosti da ponudi tehnologije, koje će razviti u ovom partnerstvu, naprevljane kao paket platforma, koju drugi proizvođači mogu integrisati u svoje buduće modele.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group