BMW će uskoro predstaviti samostalne M serije

BMW M GmbH uživa u velikom uspehu jer je divizija performansi nemačkog brenda sa porastom prodaje, dodatnim proširenjem opsega i ponude modela...

Razgovarajući sa Auto Motor Und Sport publikacijom, Markus Fleš, koji je bio na kormilu BMW M odseka donedavno, potvrdio je da će njegov brend definitivno predstaviti samostalne M modele u skorijoj budućnosti.

Prošlog meseca, Frenk Van Mel vratio se na poziciju izvršnog direktora BMW M GmbH, efektivno zamenjujući Markusa Fleša, koji je nakon veoma uspešne tri godine u ovoj ulozi, promovisao sebe unutar BMW grupacije i preuzeo kormilo brenda Rolls-Royce, zajedno sa srednjim i visokim opsezima BMW proizvodnih linija. Uprkos napuštanju svog mesta, Markus je i dalje upoznat sa BMW M budućom strategijom, posebno zbog toga što ju je on i kreirao.

Radi podsećanja, važno je navesti da je poslednji samostalni model minhenske divizije performansi bio BMW M1, Đuđarov superautomobil srednjeg motora, koji je imao svoju proizvodnu seriju u ograničenom izdanju od 1978. do 1981. godine. Trideseti rođendan ovog modela proslavljen je 2008. godine, kada je kompanija BMW predstavila M1 Hommage jedinicu, ali samo kao dizajnersku studiju koja nije namenjena proizvodnji.

Flešov komentar tokom jednog intervjua glasio je 'da ovo predstavlja segment koji BMW još uvek nije predstavio', a može navesti na pomisao da nas uskoro očekuje zvanični M model srednjeg motora. Sa druge strane, tokom 2019. godine, on je takođe izjavio da je uloga u segmentu superautombila aktivno popunjena M8 linijom, tako da postoje velike šanse kako je bivši direktor govorio o nečemu potpuno drugačijem.

Predstojeći BMW XM model, zakazan za predstavljanje u koncept formi tokom 29. novembra, mogao bi predstavljati uvid u misterioznu proizvodnu seriju koja je ovde u pitanju, zbog toga što će on tehnički biti nosilac opsega kako za trenutne BMW, tako i BMW M linije. Zahvaljujući glasinama o priključnim hibridnim sistemima sastavljenim od V8 jedinica duplih turbo punjenja i električnih motora, koji zajedno stvaraju 750 i više konjskih snaga, predstojeći SUV performansi bi mogao postati najmoćnije proizvodno vozilo kompanije BMW svih vremena.

Drugu opciju predstavlja i prvi potpuno električni M model, za koji je potvrđeno da će stići 2025. godine. Daleko je značajnije to što je u istom intervjuu, Fleš obećao da će od druge polovine ove decenije, BMW M ponuditi i modele čistog unutrašnjeg sagorevanja, hibride i potpuno električne automobile, koji će komplementirati jedni drugima na savršen način. BMW će, prema navodima, ponuditi Neue Klasse platformu 2025. godine, kao održivu arhitekturu koja na kraju može biti podrška čitavom opsegu, uključujući i M modele.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group