Autobus koji menja budućnost javnog transporta


Kina je predstavila inpresivan futuristički super autobus koji može da prevozi i do 1,200 putnika, kreće se iznad ostalih vozila i cilja ka tome da okonča užasne gužve u saobraćaju ove nacije.

Sve zemlje koje ne poseduju metro, među njima je i naša, znaju koliko može biti teško probijanje ulicama u najvećem špicu, dok se velike metropole sa istim problemom susreću, u mnogo širim razmerama, i uprkos veoma razvijenom šinskom transportu.

Transit Elevated Bus (TEB) je u svojoj osnovi metro sistem koji lebdi iznad automobila, i dizajniran je kako bi uvećao dostupan prostor na putu. Revolucionarni metod transporta je predstavljen javnosti pe nekoliko dana, na pekinškom China Beijing International High-Tech Expo.

Kineski dizajneri tvrde da inovativni transportni sistem treba da bude veoma isplativ i ekološki ispravan. Podoignuti autobus će biti veoma brz i napajaće se električnom energijom, koja će biti stvarana pomoću solarnih panela smeštenih na njegovom krovu.

"Sa kapacitetom od 1,200 putnika, istovremeno, TEB poseduje iste funkcionalnosti kao i podzemna železnica, dok je cena njegove izgradnje manja za petinu izdatka koji su potrebani projektovanju i kompletiranju metroa", izjavio je glavni inžinjer Bai Ziming.

Shenzhen Huashi Future Parking Equipment, kompanija koja stoji iza ovog remek dela moodernog saobraćaja, tvrdi da njegovo konstruisanje može biti gotovo za svega godinu dana. Probne operacije počinju u drugoj polovini 2016 i gradu Kinhuangdao, na zapadu kineske Hebei provincije.

Kineski Teb je samo jedno od brojnih, vrhunskih rešenja koja su spremna da potpuno promene budućnost industrije, čineći da automobil Doka Brauna iz kulrnog filma Povratak u budućnost izgleda pomalo zastarelo.

AeroMobil i Terrafugia su među kompanijama koje naveliko razvijaju projekte i tehnologiju pomoću kojih će njihovi automobili poleteti već sledeće godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group