Audi u Minhenu predstavlja nove Q8 i SQ8 modele

Više slika

Više slika

Kompanija Audi predstavila je svoje nove Q8 i SQ8 modele na IAA Mobility 2023 događaju u Minhenu...

Kupe SUV modeli dobili su osveženje na sredini ciklusa fokusirano na svetlosne jedinice, nove opcije po pitanju boja i točkova, zajedno sa tehnologijama koje su poboljšane kako bi ostali relevantni i poželjni na vrhu lanca ishrane ovog proizvođača.

Q8 model ostaje prepoznatljiv po svom dizajnu preuzimajući evolutivni pristup u okviru strategije kompanije Audi. Najistaknutije karakteristike predstavljaju novi opcioni HD Matrix LED farovi sa laserski poboljšanim dugim farovima iznad 70 km/h i digitalna dnevna svetla koja kreiraju različite svetlosne obrasce. Štopaljke poseduju LED traku u punoj širini i takođe su dobile unapređene grafike sa opcionom OLED tehnologijom koja omogućuje nešto više trikova.

Oktagona Singlframe prednja maska takođe je prošla kroz reviziju i sada ima nove obrasce koji donose vertikalne proreze na standardnom Q8 ili L oblikovane akcente u S line paketu i u SQ8 varijanti. Maska je okružena redizajniranim usisnicima vazduha okruženim izdašnim aluminijumskim ili opciono crnim finišima. Sa druge strane, standardni Q8 dobija dosta robusnije pragove i zadnji difuzor, zajedno sa novim izduvnim sistemom i revidiranim izduvnim granama. Pored toga, sveža paleta boja dodaje Sakhir Gold, Ascari Blue i Chili Red nijanse, dok pet različitih i novih aluminijumskih točkova, koji variraju između 21 do 23 inča, kompletiraju vizuelna poboljšanja na novim linijama.

Unutar putničke kabine po pitanju hardvera sve ostaje nepromenjeno, ali je informativno zabavni sistem sada kompatibilan sa aplikacijama trećih strana i poboljšan Audi Virtual Cockpit sada predstavlja daleko više grafika naprednih vozačkih karakteristika. Dostupne opcije za finiše u enterijeru takođe su proširene, tako da sada postoji devet različitih dekorativnih kombinacija koje uključuju pepeljaste, mat karbonske i aluminijum srebrne finiše.

Prilikom tržišnog plasmana Audi Q8 biće dostupan sa izborom benzinskog i dizel pogonskih sklopova koji stvaraju između 228 i 500 ks. V6 agregati povezani su sa osmostepenim Tiptronic menjačima i poseduju 48V snažni srednji hibridni sistem. Kao što možemo očekivati još više opcija će postati dostupno u budućnosti, uključujući Q8 TFSIe PHEV, pa čak i još moćnije RSQ8 varijante, poznate kao budžetske verzije moćnih mehanički povezanih Lamborghini Urus modela.

Po pitanju šasije, standardno vešanje sa čeličnim oprugama može biti opciono zamenjeno sa elektronsko kontrolisanim adaptivnim vazdušnim vešanjem ili njegovom sportskom varijantom. Poslednjepomenuto vešanje dolazi kao standard u SQ8 modelima zajedno sa upravljanjem na svim točkovima, dok sportski diferencijal nudi vektor obrtaja i elektromehanički aktivan sistem stabilizacije koji su dostupni kao opcije. Na kraju, inžinjeri kompanije Audi optimizovali su upravljački sistem u svim Q8 varijantama radi lakšeg korišćenja u svakodnevnoj vožnji.

2024 Audi Q8 model postao je dostupan za poručivanje na evropskom tržištu, sa cenama koje startuju u Nemačkoj sa 86.700 evra za Q8 45 TDI quattro verzije i penju se sve do 119.500 evra, koliko je potrebno izdvojiti za SQ8 TFSI modele.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group