Audi priprema veliki oproštaj od svojih moćnih V10 jedinica

Prošle nedelje, kompanija Audi potvrdila je da će njeni R8 modeli biti zamenjeni potpuno električnim modelima...

Međutim, pre nego što trenutna generacija stigne do kraja svog životnog ciklusa, imaćemo priliku da vidimo još jednu verziju popularnog automobila, a možda čak i trkački orijentisanu varijantu, koja će predstavljati poslednje trzaje za popularne V10 mašine.

Za sada nije poznato da li će nova verzija nemačkog superautomobila označiti povratak R8GT imena, modela kreiranih od 2010. do 2013. godine, kako naglašavaju brojni mediji, ali on će svakako biti daleko moćniji, brži i bolji po pitanju upravljanja u poređenju sa svojim prethodnicima. Ukoliko se ispostavi da se ovde radi o trkački orijentisanom izdanju, onda možemo očekivati daleko agresivniju opremu za karoseriju inspirisanu trkačkim verzijama R8 GT2, GT3 ili GT4 modela, kombinovanu sa krućim vešanjem, moćnijim kočnicama i merama za smanjivanje kilaže.

Kada je reč o težini, ne bi predstavljalo nikakvo čudo da Audi odabere raspored sa pogonom na zadnjim točkovima, kako bi po poslednji put ovim moćnim V10 mašinama po poslednji put fiksirali fokus na zabavu prilikom vožnje. Ovo je takođe naglasio i Sebastian Grams koji je razgovarao sa novinarima vezano za predstojeći model, izjavljujući: „Kao što možete videti iz R8 linije sa zadnjom vučom, mi pokušavamo da unesemo zabavu u vožnju i to postavimo kao ključnu tačku tokom našeg dizajniranja i kreiranja vozila“.

Audi R8 LMS GT2 je debitovao 2019. godine i predstavljao je jednu od najbrutalnijih trkačkih varijacija ovog superautomobila. Ovo je takođe i najmoćnija varijanta ove linije, sa 630 ks, za čije je stvaranje zadužena 5,2 litara velika V10 jedinica i pogon na zadnjoj osovini.

Audi trenutno nudi R8 modele ekskluzivno u Performance opsegu, sa pogonom na zadnjoj ili obe osovine i u kupe ili spajder varijantama karoserije. Kada se osvrnemo na istoriju ovog superautomobila srednjeg motora, potpuno je evidentno da se trenutna serija modela približava kraju svog životnog ciklusa. Za petama slavnog 2003 Audi Le Mans Quatro koncepta, predstavljena je prva generacija R8 modela tokom 2006. godine i po prvi put je osvežena 2012., dok je druga generacija debitovala 2015. godine, sa prvim osvežavanjem tokom 2018. godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group