Audi postaje brend električnih automobila od 2026. godine

Audi će zvanično prekinuti svoj program proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorevanjem i novih linija ovakvih modela autombila zaključno sa krajem 2026. godine...

Ova vest je potvrđena od strane nemačkih medija, a prošle nedelje, izvršni direktor kompanije Audi, Markus Dusman, objavio je u Inglštatskom sedištu, tokom sastanka menadžmetna ovog brenda, da odluka zvanično stupa na snagu. Međutim, kako se očekuje, Audi će nastaviti da proizvodi modele sa motorima unutrašnjeg sagorevanja do početka sledeće decenije, uprkos tome što neće proizvoditi ovakve linije posle 2026. godine.

Auto News publikacija tvrdi da će A3 i A4 serije biti zamenjene potpuno električnim naslednicima, kao i A5 i A6 modeli. Oni su takođe izneli podatak da bi poslednji model sa motorom unutrašnjeg sagorevanja proizveden u pogonima kompanije Audi mogla biti sledeća generacija Q8 automobila i da će ona ostati u proizvodnji sve do 2032. godine, do kada će sve buduće varijante ovog brenda postati potpuno električne.

Slavni nemački proizvođač automobila prethodno je obavezao svoj poslovni plan na kreiranje dvadeset novih električnih modela do polovine ove decenije i početka sledeće, očekućući da proda sedam miliona jedinica na svojoj PPE platformi, razvijene u saradnji sa kompanijom Porsche.

Ono što je sada već potpuno evidentno, jeste da Audi planira prebacivanje na potpuno električne linije svojih modela, pre nego što to učine ključni rivali kao što su kompanije BMW i Mercedes. Bavarski proizvođač očekuje da će polovina njegovih prodaja biti u segmentu električnih modela do 2030. godine, dok Mercedes-Benz i dalje ne objavljuje datume svoje tranzicije u ovaj segment tržišta. Prebacivanje kompanije Jaguar na električni pogon trenutno je najbrže i ovaj britanski proizvođač prodavaće isključivo ovakve modele od 2025. godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group