Audi A8 je poslednji model sa W12 motorom

Više slika

Više slika

Audi je originalno predstavio A8 W12 početkom novog milenijuma, a deluje da će se uskoro ovaj motor razdvojiti od luksuznog automobila...

Tehnički direktor razvoja kompanije Audi, Peter Mertens, iskoristio je ženevski sajam automobila kako bi otkrio da će novi A8 biti poslednji model ovog brenda koji će posedovati W12 motor. Kako je Mertens objasnio: „Postoje kupci koji zaista žele dvanaestocilindraše i srećni su sa njima, a oni će ih dobiti, ali u njihovom poslednjem proizvodnom izdanju."

Bentley će nastaviti da koristi ove motore, ali Audi je navodno odlučio da nisu vredni truda. Za sada ne postoje informacije o tome koliko je A8 W12 modela kompanija do sada prodala, ali je verovatno razumno pretpostaviti da oni predstavljaju mali deo ukupne prodaje.

Audi nije objavio mnogo detalja vezanih za 2019 A8 W12, ali prema tvrdnjama medija, ovi motori će biti dobri za 585 ks. Ovo je nešto manje od snage koju poseduje motor Bentley Continental GT modela, koji razvija 625 ks i 900 Nm obrtnog momenta.

Međutim, ove cifre performansi značajno su veće od onih koje isporučuje A8 55 TFSI varijanta, sa svojim turbo trolitarskim V6 motorom koji stvara 335 ks i 500 Nm obrtnog momenta. Ovaj agregat omogućuje ubrzanje do stotke iz mesta za 5,7 sekundi, pre nego što dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Iako će biti veoma tužno videti kako W12 izlazi iz proizvodnje, ovo je ipak samo jedna od linija motora koju čeka ista sudbina. Mertens je sugerisao da će se njegova firma orijentisati na „Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedures“ odnosno na električna vozila, jer je Volkswagen grupacija prisiljena da redukuje ekstenzivne linije svojih pogona.

Jedan od motora koji se takođe može pronaći na ovoj listi za odstrel, jeste V10 jedinica zapremine 5,2 litra, koja se nalazi u modelima R8. Direktor kompanije Audi izjavio je da će ovaj model verovatno biti zamenjen nakon što trenutna generacija ode u istoriju, tako da neće predstavljati nikakvo iznenađenje ukoliko njegova proizodnja bude prekinuta nešto ranije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group