Škoda Fabia Mk3 stiže 2014.

Više komfora uz nižu potrošnju, na skraćenoj MQB platformi i sa motorima iz Citigoa...



Aktuelna, druga generacija Škode Fabije kreće u sedmu, poslednju tržišnu godinu. Prvi model je predstavljen na jesen 1999, kao prethodnik Volkswagen Pola četvrte generacije i poslednji iz Mlade Boleslave koji je zadržao stari Škodin motor sa tri ležaja radilice i bregastim vratilom u bloku. Druga, i još uvijek aktuelna generacija aduta B-segmenta predstavljena je 2007. i došlo vreme za potpuno novu seriju.

Fabia treće generacije, koja se očekuje 2014. na salonu u Parizu, ima važnu misiju za celi koncern Volkswagen. Biće to prvi njihov model niže klase na skraćenoj MQB platformi, na kojoj je već napravljeno desetak modela kompaktnog formata, uključujući Škode Rapid i Octavia. Potpuno novi koncept na Fabiji će se potom testirati i brusiti na tržištu, kako bi se pripremio teren za dolazak novog Volkswagen Pola, koji se očekuje na salonu u Ženevi, 2016.

To znači da će Fabia biti napravljena po tehnologiji 'downsizing', korišćenjem čelika visoke čvrstoće, pa će masa biti smanjena sa sadašnjih 1015 na 945 kg (osnovni model). Dužina će porasti sa 400 na 403 cm, a za komfor je mnogo značajnije što će se širina povećati sa 164 na 169. Time će se osigurati osetno veća prostranost. Porašće i prtljažnik, sa 315 na 325 litara, pa će Fabia postati pravi porodični automobil. Naravno, očekuje se najbolji rezultat i pet zvezdica za sigurnost na Euro-NCAP testu.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group