Škoda će lansirati 19 vozila u naredne dve godine

Više slika

Više slika

Kompanija Škoda iskoristila je svoju godišnju novinsku konferenciju kako bi objavila planove za kreiranje 19 novih automobila do 2020. godine...

Česi nisu otrkili svih 19 linja koje nas očekuju, ali su potvrdili da će jedan od modela biti proizvodna verzija Vision X koncept automobila, koji je nedavno debitovao na sajmu Geneva Motor Show. Ova varijanta biće predstavljena sledeće godine zajedno sa nekoliko ekološki orijentisanih modela, uključujući Citigo EV i Superb priključni hibrid.

Godinu dana kasnije, kompanija će predstaviti i proizvodnu verziju novog Vision E koncepta. Ovo će biti potpuno električno vozilo bazirano na MQB arhitekturi, koja takođe predstavlja bazu u širokom asortimanu Volkswagen modela, kao što su ID Buzz i ID Crozz.

Škoda namerava da kreira ukupno 10 elektrifikovanih vozila na svetskom tržištu do 2025. godine, a kompanija će ovo postići sa ukupnim investiranjem oko dve milijade evra u elektromibilnost i nove servise autoindusrije tokom sledećih pet godina.

Pored razgovora vezanih za budućnost, Škoda je otkrila da je prethodna bila najuspešnija godina u istoriji ovog brenda, koji je isporučio 1.200.500 vozila i ostvario rekodrni profit od 1,6 milijardi evra. Menadžer finansija i član IT upravnog odbora češkog proizvođača, Klaus Diter Šruman, ova dostignuća pripisuje uspešnoj implementaciji brenda u SUV strategije i popravljanju troškovnog pozicioniranja.

Dok su modeli Kodiaq i Karoq krosover automobila pravi hit kod kupaca ovog brenda, Octavia je i dalje bila najprodavanija linija tokom prethodne godine. Kina je predstavljala najveće tržište češkog proizvođača, a na njemu je izvršeno oko 325.000 isporuka. Njega su pratili Nemačka, sa 173.300, Češka sa 95.000 i Velika Britanija sa 80.100 isporučenih vozila.

Po pitanju krosovera, Škoda je prodala gotovo 100.000 jedinica modela Kodiaq u prvoj punoj godišnjoj prodaji. Karoq je takođe popularan automobil i ovaj brend je isporučio oko 6,500 jedinica tokom decembra meseca prošle godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group