2014 Porshe 911 Targa

2014 Porshe 911 Targa je moderna interpretacija modela iz 1965. godine. Zašto je ovaj automobil toliko poseban?


Pre svega, potrebno je odgovoriti na pitanje kako je ovaj model dobio ovaj prepoznatljiv izgled? Kada je Porshe radio na 911 kabrioletu 60- ih godina prošlog veka, SAD su brinule koliko su automobili sa otvorenim krovom opasni. Zato je Vlada te zemlje razmišljala da zabrani proizvodnju takvih automobila, jer je smatrala da nisu previše bezbedna kada se prevrnu na putu. Porshe je pronašao rešenje i 1965. godine predstavio model 911 Targa, koji je imao krov koji je bio bezbedan i praktičan. Naime, imao je pokretljive delove koji su se skidali ručno, dok 2014 model, kao što se i očekivalo, ima elektromotore koji to rade umesto vozača. Ime ,,Targa" je dobio po jednoj trci koja se održavala u planinama blizu Palerma. Prodaja Targa modela je počela 1967. godine.

U 1996. dolaskom 993 verzije Porshea 911, Targa se je postala Carrera i na taj način izgubila svoje ime. Ali, Porshe 911 Targa se vratio i izgleda prelepo. Oživljavanje klasika nije ništa novo, jer Ford, Mini, Dodge... to rade godinama i to im se itekako isplatilo, pa se zato i očekuje veliki uspeh ovog modela. Svaki Porshe Targa će imati oznake 4 i 4S, odnosno proizvodit će se dve varijante ovog modela. Prva varijanta će podrazumevati motor zapremine 3.4l koji će proizvoditi 345 ks, dok će u drugoj varijanti (4S) biti uključen motor od 3.8l koji će proizvoditi 395 ks. Ukoliko se odlučite za Sport Chrono paket, vaš metalni ljubimac će ubrzati od 0 do 100km/h za samo 4.4 sekunde. Pored toga, kupci će moći da biraju između sedam stepeni automatskog ili manuelnog menjača sa duplim kvačilom.  Ali, bez obzira za koji god model ili menjač se odlučite budite sigurni da će vaš Porshe biti brz, ali i glasan. 

2014 Porshe 911 Targa veoma dobar u krivinama zahvaljući pogonu na sva četiri točka koji mu omogućava dobro prijanjanje. Vožnja u ovom automobilu je prijatna i udobna, a zvuk koji dolazi iz izduvnih grana je prelep. Mane? Volan nije kao kod ostalih 911 modela, cena je malo visoka i motor ne reaguje odmah kada se pritisnite pedala gasa. Ali, zanemarite ove sitnice, jer će vam ovaj automobil sigurno izmamiti osmeh na licu, a osmeh nema cenu.

Porshe 911 Targa je automobil sa stilom, ali je isto tako mešavina modela iz 1965. godine i Carrere 4S. Ipak, Targa se uspešno vratila i kompanija iz Štutgarta nije izneverila svoje kupce, što  samo pokazuje koliko Porshe ulaže truda i rada u svoje modele. Ovaj automobil je mnogo bolji od drugih kabrioleta na tržištu i nema sumnje da neće doživeti veliki uspeh. Zaista je sjajna interpretacija modela koji nam je nedostajao.

A. D.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group