Toyota je kreirala prvi hidrogenski brod


Proizvođači automobila sve više istražuju mogućnosti higdrogenskog pogona, ali ne samo u polju putničkih vozila...

Meredes je nedavno predstavio novi Sprinter prototip sa gorivnim ćelijama, a Toyota sada otkriva nešto u mnogo većem obliku, ciljajući ka uključivanju najlakšeg elementa u periodnom sistemu. Novi projekat nazvan je Energy Observer i izgrađen je kao prvi hidrogenski brod na svetu.

Energy Observer je lansiran prošle godine u Francuskoj na šestogodišnju misiju kako bi testirao pogon iz ovog obnovljivog izvora. Sa podrškom Toyota Motor Europe ogranka, ovaj brod cilja ka kompletiranju prvog kruga oko planete na hidrogenskom pogonu. On se trenutno nalazi na Mediteranu, a sledeće godine krenuće ka Severnoj Evropi, nakon čega će se zapututi ka Tokiju u vreme Olimpijskih igara 2020. godine.

Toyota je jedan od nekoliko proizvođača koji eksperimentiše sa hidrogenskim pogonima. Kao dodatak Mirai vozilima sa gorivnim ćelijama, ovaj brend radi na autobusima, kamionima, pa čak i viljuškarima sa ovim obnovljivim gorivnim izvorom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group