Ruski špijunski brod pretvoren u superjahtu

Pored činjenice da poseduje trup koji može probijati led, Olivia je poseduje “majmunsko ostrvo”, koje nam otkriva tragove njene prošlosti iz perioda Hladnog rata…

Špijunaža iz perioda Hladnog rata se ne povezuje baš tako često sa superjahtama, ali Olivia je baš tako započela svoj život. Kupljena od strane ruske mornarice 1972.godine, jahta koja je konvertovana u luksuzni brod i dan danas na sebi nosi obeležja mesta na kojima su se nekada nalazili sonari, korišćeni za otkrivanje stranih podmornica.

“Olivia je bila komercijalni brod konstruisan u Finskoj, a potom je korišćen kao istraživački brod od strane ruske vojske, navodno nadgledajući morsko dno. Činjenica je da je u pitanju bio špijunski brod”, izjavio je Tim Vikers, broker koji je zadužen za prodaju ovogo broda.

Sa svojim današnjim komforom, nekadašnji sovjetski špijun lovio je NATO podmornice. Sa trupom koji može probiti i najdeblje slojeve leda, rasponom od 15.000 milja, Olivia poseduje platformu koja avanturistima daje priliku da posete bilo koji kraj sveta, što je u današnje jako popularno.

Projekat konverzije koji je trajao četiri godine, započet je 2008., kada je jahta postepeno menjala svoju namenu i izgled, postavši oličenje luksuza u finskom brodogradilištu Oy Laivateollisuus. Njen trenutni vlasnik kupio ju je 2010.godine, brodsku kancelariju je pretvorio u petu kabinu za goste i uzdigao je na nivo prestiža koji sada poseduje.

U enterijeru dominiraju elementi ružinog drveta, koji savršeno akcentuju vlasničku kolekciju umetnosti. On je sa njom obišao brojne lokacije širom sveta – Olivia je posetila jugoistočnu Aziju, Karibe i bila je jedna od prvih jahti koje su uspele da uđu na teritoriju Kube, kada su restrikcije opuštene 2017.godine.

Kapetan ovog broda poseduje svoju sopstvenu kabinu na palubi sa đakuzijem. Njen industrijski eksterijer je u savršenom kontrastu sa enterijerom koji je okarakterisan minimalističkim skandinavskim stilom. Čitav brod odiše toplim ambijentom, koji je naglašen drvenastim notama.

“Majmunsko ostrvo”, odnosno sam vrh jahte, incijalno je bio paluba za opservaciju, a sada je postao loža na otvorenom, dok se tu i dan danas nalazi originalni kompas.

Glavni apartman jahte nalazi se u središtu broda, što je inače najudobnija lokacija za prelazak preko okeana. Apartman je mali u poređenju sa onima koji se nalaze na jahtama sličnih konfiguracija, ali prostrano vlasničko kupatilo sa dubokom ovalnom kadom nadoknađuje sve što vam u tom prostoru nedostaje.

Loža na glavnoj palubi dobila je projektor i pop-up bioskopski ekran, dok se na gornjoj palubi nalazi posvećena bioskopska sala. Whirlpool đakuzi nudi dovoljno mesta za 12 osoba, sa izobiljem ležaljki za sunčanje.

Istraživački kredencijali jahte dodatno su potvrđeni velikim kranom koji se nalazi u njenom prednjem delu. Vlasnički tender-limuzina i Zodiak okupiraju dostupni prostor trenutno, ali kran omogućava korišćenje snažnijih tendera, ukoliko su to želje vlasnika. Sa dodatnim, manjim kranom na gornjoj palubi i smeštajem za 36 članova posade, prilike za ekspedicije su zaista izdašne.

Na kraju, možemo još reći da se ova jahta trenutno može kupiti po ceni od 27.2 miliona evra.

Lux Life

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group