Princess X95 - jahta dostojna kralja

Gledano sa aspekta dizajna, Princess X95 krši sva pravila – ona je otvorena i prostrana u svom enterijeru, dok takođe poseduje istraživački trup za duge avanture...

Princess Yachts kompanija je pre nekoliko dana svoju novu jahtu predstavila putem Facebook Live, platforme koja je dobila krucijalni značaj u poslednji nekoliko meseci. Ipak, njen neobični dizajn X serije, signalizirao je vreme promene za Princess, što nam je donelo odvažniji, kreativniji period u njihovom postojanju, u kom oni postavljaju nova pravila dizajna, umesto što ih slepo prate.

X95 – X označava Explorer – nije samo morska promena za slavnu kompaniju, već i za segment od 100 stopa sveta nautike. Ciljevi ovog brenda za njihov X 95 brod bili su stvaranje otvorenog koncepta i predimenzioniranog mosta, tako da vlasnici imaju više slobode u kreiranju ambijenta svoje jahte, veći životni prostor i daleko više pogodnosti u generalno manjem trupu.

Tim Princess Yachts sarađivao je sa nautičkim arhitektom, Bernardom Olesinskim, i italijanskom dizajnerskom kućom Pininfarina, gde su tokom nekoliko meseci zajedničkim radom utvrdili inicijalni koncept. Nivo detalja koji je koncept dobio se može opisati kao standard automobilske industrije, što definitivno nije slučaj sa nautikom.

Detalji, veliki i mali, pobrinuli su se da eksterijerne površine, poput luka na mostu, normalno reflektuju svetlost u svim uslovima, dok je enterijer dobio još značajnije modifikacije. Dizajneri su odlučili da se otarase internog kormila, pa su ga umesto toga stavili na najvišu palubu.

Sky loža nudi savršenu vidljivost, ne samo kroz prozore sa strane, već i napred i pozadi, a posedovanje toliko prostora na gornjoj palubi sasvim je neobično za jahtu ovih dimenzija. Prostor stanice za upravljanje, koji bi inače okupirao sredinu prostora, sada se može pretvoriti u master apartman, bioskop, biblioteku ili bilo šta drugo što vlasnici požele. Osećaj otvorenosti je sličan onom koji se doživljava u otvorenom loftu, gde interni zidovi ne remete pogled.

Veličanstveni volumen enterijera takođe je bio jedan od glavnih ciljeva dizajna, dok druge promene uključuju ložu u beach klubu i kuhinju koja se može koristiti kao prostor za goste ili dodatna kabina za posadu.

Sve ove promene doprinele su povećanju efikasnosti broda, pa će jahta sada imati raspon od 2.000 nautičkih milja pri brzini krstarenja od 10 čvorova, dok takođe može razviti maksimalnu brzinu od 24 čvora.

Kako saznajemo, prvi vlasnik je dobio svoju novu Princess X95 jahtu i već sada uživa u krstarenju Mediteranom, dok je pored tog broda, još devet prodato ljudima iz čitavog sveta.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group