Futura - hibridna jahta koja čuva planetu

Futura jahta ima hibridne motore, stakleni eksterijer i formu ribe, zajedno sa brojnim drugim tehnologijama koje hrane njenu održivost…

Najnoviji koncept jahte kompanije Vripack, Futura, predstavlja hibrid koji ne koristi fosilna goriva, poseduje staklenu superstrukturu i zmaja koji generiše električnu energiju. Amsterdamsko brodogradilište veruje da progres povremeno zahteva razmišljanje izvan kutije i svake zone komfora, odnosno projekat koji pomera granice i sintetiše postojeće tehnologije tako da u korenu menja sva naša očekivanja. Dizajnerski studio oduvek je radio uz teoriju da će nekoliko ljudi od njih tražiti nešto što deluje nemoguće.

Futura jahta ima za cilj da svetu dokaže da superjahta može u sebi kombinovati eleganciju i održivost u podjednakoj meri. “Pristupajući održivosti kao dizajnerskom izazovu, ne čekamo na vlasnike da zahtevaju od nas ovu tehnologiju, već im predstavljamo koncept baziran na održivim rešenjima koja trenutno postoje”, izjavio je Bart Bouvis, ko-kreativni direktor brenda.

Futura jahta ima trećinu visine većine superjahti u svojoj klasi, što je, zajedno sa staklenim elementima čini lakšom. Čežnja za ovom jahtom otpočinje zaobljenim eksterijerom, čiji je cilj mimikrija prirode. Vitka i elegantna, Futura jahta se izdvaja među svim svojim vršnjacima. Njen uzani pramac koji se širi pri sredini broda, asocira nas na telo kita gledano iz ptičje perspective. Staklena superstruktura ima romboidno oblikovana rebra, koja kreiraju oblik i stabilnost čaure. Staklo takođe štedi kilažu ovog broda, dok mu istovremeno daje jedinstvene, prozračne kvalitete.

U svom enterijeru, jahta ima jedinstveni raspored prostora sa ložom koja se otvara prema platformi za plivanje. Loža vas vodi do “kućice na plaži” i šest apartmana za goste. Loža takođe daje pristup glavnoj palubi, gde se al-fresco trpezarijiski prostor povezuje sa bazenom i palubom za sunčanje, koja takođe igra ulogu heliodroma. Na nivou iznad nalazi se DJ kabina, tako da gosti mogu uživati u fantastičnim zabavama.

Što se pogonskog sklopa jahte tiče, njena sloboda od fosilnih goriva kreće od hibridnih dizel-električnih motora koji koriste biljni dizel, koji smanjuje CO2 emisije za 90 % i SOx i NOx za 30 %. Specijalni elementi pogonskog sklopa optimizuju mešavinu goriva kako bi smanjili količinu dizela koji nije sagoreo, dok katalizator neutrališe sve ono što se ne iskoristi.

Zmaj koji se aktivira jednim pritiskom na dugme pokreće generator, koji šalje struju prema organskim baterijama, koje su bazirane na vodi, soli i pesku. Ova “bio” postavka nudi dovoljno kapaciteta sa bezbroj dopunjavanja, ali ona ne može replikovati pražnjenje visokog intenziteta u odnosu na slične hemijske ćelije.

Na kraju, moramo naglasiti da ova jahta nije deo nekog naučno-fantastičnog sveta, već je bazirana na tehnologijama i sistemima koji se danas već koriste.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group