Praktičnost u drugom planu - brutalni Kawasaki sa neverovatnih 48 cilindara

Više slika

Više slika

Ovaj suludi motocikl sa 48 cilindara, poznatiji kao Whitelock Tinker Toy i dalje drži svetski rekord za funkcionalna vozila sa najvećim brojem cilindara na svetu...

Simon Vajtluk, britanski motociklistički entuzijasta, predstavlja manijaka koji stoji iza ovog neverovatnog i potpuno unikatnog mehanizma. Njegova čudesna mašina bazirana je na Kawasaki 250 S1 modelu, prilično malom motociklu, sa trocilindričnim agregatom dobrim za 250 cc i 31 ks.

Međutim, posebna jedinica koju vidite uopšte ne izgleda deminutivno zbog toga što poseduje šest redova sastavljenih od osam S1 cilindara, preuzetih sa šesnaest S1 agregata. Svi cilindri su povezani zajedničkim menjačem, pozajmljenim sa BMW motocikla i zahtevaju nešto više od običnog električnog starter motora kako bi se pokrenuli.

"Skupina od 48 cilindara pokreće se prilično teže od konvencionalnih agregata motocikala, tako da, umesto električnog starter motora, mi smo odlučili da koristimo nešto što nazivamo magarac motorom, agregat manji od 50cc, koji kada se startuje, pokreće našu jedinicu sa 48 cilindara", izjavio je Simon Vajtlok prilikom predstavljanja svog dizajna.

Whitelock Tinker Toy potpuno ludačkog izgleda, koristi šesnaest inlajn agregata i sedamnaesti kao starter. Sa druge strane, ovaj motocikl opremljen brutalnom količinom snage, zapravo nije oličenje praktičnosti. Razmak između upravljača i prednjeg dela sedišta dokaz je da ovde niko nije mislio o funkcionalnosti i efikasnosti. Ovu mašinu je moguće voziti jedino na izložbama i to po nekoliko minuta, ništa više od toga.

Pored toga, ne smemo zaboraviti visoku potrošnju goriva i ulja, koji su potrebni kako bi se svi ovi motori održavali u dobrom radnom stanju. U suštini, ovaj neverovatni motocikl predstavlja dokaz onoga što može nastati kada se brlilijantni um moto manijaka usmeri na stvaranje nečega zaista neverovatnog.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group