Novi električni motor koji će vas oduševiti

Dizajner Hugo Ekles, želeo je da kreira električni motor koji se ne pretvara da je nešto što nije…

Električni motori mogu izgledati kao igračke iz budućnosti. Sa mnogim delovima koji su od integralnog značaja za benzinski motor, poput rezervoara, karburatora i izduvne grane, zamenjenim električnim pogonom, motor deluje ogoljeno, što mnoge kompanije dovodi do kreiranja brojnih nepotrebnih detalja i ukrasa. Ipak, to nije slučaj sa Hugom Eklesom. Umesto toga, dizajner baziran u San Francisku kreirao je sasvim novu vrstu motora, odnosno minimalistički san koji je nazvavo Zero XP.

Niti mehanički, niti tradicionalni automobilski dizajner, Ekres je uvek unosio jedinstvenu viziju u svoje projekte. S obzirom na to da je radio na brojnim Ducati i Triumph modelima u prošlosti, sada je odlučio da se fokusira na modele koje kreira brend Zero. Prvo njegovo delo je oličenje lepote. Umesto da pokuša da nadoknadi ono što više nije potrebno, Ekles se oslonio na osnove, uključujući samo dizajn i strukturne elemente koji su neophodni za vožnju jednog motora. On je prekršio pravila dizajna motora.

“Kada radite sa motorom koji ima unutrašnje sagorevanje, imate ugradne fizičke hendikepe. Rezervoar mora biti iznad motora kako bi hranio karburatore, karburatori se moraju nalaziti izvan turbulentnog protoka vazduha, auspuh je preusmeren kako bi se izbeglo grejanje goriva ili vozača, i tako dalje. Ali, ta pravila nisu primenjiva kada se radi o električnim motorima, i to je neverovatna sloboda za dizajnere”.

Rezultat je motor koji praktično izgleda kao raketni motor na točkovima – on je uglađen, kreira od aluminijuma, sa tek ponekim tragom rama, sedištem i osloncem za kolena. Finiširan Ghost Grey bojom, Zero XP je definitivno privlačan na prvi pogled. Ipak, to nije sve što on može da ponudi. Motor od 82 kW je sposoban da dostigne brzinu od dvesta kilometara na čas bez promene stepena prenosa. Pored toga, on ima i pristojni raspon od 130 do 260 kilometara.

Lux Life

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2020. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group