Najpouzdaniji model sa 20.000 obrtaja svih vremena

Kasnih devedesetih pojavili su se modeli motocikala sa agregatima koji su mogli da dostignu astronomske obrtaje od 20.000 rotacija u minuti...

Međutim, varijante ovih jedinica, kao što je V10 F1 model kompanije Cosworth, važile su za prilično nepraktične i gotovo beskorisne agregate na regularnim drumovima, ali to zapravo nije bila potpuna istina. Ono što se tada podrazumevalo beskorisnim jeste da jednocilindrični motor svakako nije praktično rešenje kako bi se pokretao model kao što je Opel Kadett, na primer, i u to nema nikakve sumnje, ali kada se radi o motociklima, 20.000 rotacija u minuti nije nešto nečuveno niti previše začuđujuće.

Ovo je slučaj zahvaljujući motociklima kao što je Honda CBR250RR, mali dvotočkaš napajan malenim agregatom sa cilindrima veličine čašice za rakiju i sa crvenom linijom na 19.000 obrtaja, nakon koje dolazi samo limiter od 20.000 RPM-a.

Iako prilično glasan, ovaj motocikl je bio veoma uzbudljiv za vožnju, svako obično putovanje do prodavnice pretvarajući u MotoGP trku. Kao što je domaćin emisije koju možete pogledati ispod naglasio, japanski motocikl mu omogućuje da dostigne te neverovatne obrtaje dok prolazi kroz školsku zonu ili u drajv-tru, što je u suštini potpuno suludo, ali na najlepši mogući način.

Sudeći prema snimku Fortnine kanala, motocikl, zajedno sa svojim savremenicima, rođen je iz pokreta uličnih trkača u Japanu. U to vreme, dvotočkaši sa 250cc nisu prolazili godišnje testove emisija štetnih gasova, što ulični trkači definitivno nisu mogli sebi da priušte niti su bili u mogućnosti da prođu. Iz tog razloga, proizvođači motocikala uložili su velike svote novca na razvoj modela i dodavanje poslednje tehnologije u iste. Ovo je omogućilo da deminutivni modeli kao što je ova Honda donesu korisnicima daleko bolje performanse od većih.

Pored toga što je važio za model iz masovne proizvodnje sa najvećim brojem obrtaja u minuti, ovaj motocikl je takođe bio poznat i po svojoj pouzdanosti, koja je prevazilazila i 210.000 kilometara. Ova cifra predstavlja stotine miliona pouzdanih obrtaja u minuti malog agragata preciznog kao švajcarski sat, što je verovatno najimpresivnija činjenica vezana za ovu neverovatnu seriju motocikala kompanije Honda.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group