Lorenco nezaustavljiv, Rosi drugi

Aktuelni šampion kraljevske klase Moto GP šampionata Horhe Lorenco trijumfovao je na otvaranju nove sezone, u trci za Veliku nagradu Katara.

Lorenco je do pobede pod reflektorima na stazi „Losail“, svoje 45. u karijeri, došao u vremenu od 42:39.802 minuta, ispred devetostrukog svetskog šampiona Valentina Rosija.

Dvojcu Jamahe na pobedničkom postolju pridružio se Mark Markes na Repsol Hondi i to na svom debiju u najjačoj klasi.

Prvu trku nove sezone u kraljevskoj klasi obeležila je potpuna dominacija Lorenca koji je vodio od starta pa do cilja. Iza njega se odvijala velika borba, ali je titulu junaka dana pored Španca sigurno zaslužio Rosi, koji je na prvoj trci po povratku od Jamahe imao šest sekundi zaostatka u odnosu na svog timskog kolegu. 

’Doktor’ je startovao sa sedme pozicije, brzo je krenuo da se probija, ali je napravio grešku zbog koje je izgubio nekoliko pozicija. Kako su krugovi odmicali, Italijan se probijao i u poslednjih pet krugova vodio veliku borbu sa Markesom i njegovim timskim kolegom Danijem Pedrosom, koje je na iskusan način pretekao i na kraju zasluženo došao do drugog mesta. Sjajan je bio i Markes, koji je na debiju pokazao da s pravom svi očekuju da se ozbiljno umeša u borbu za titulu sa iskusnijim kolegama. 

Od starta na „Losailu“ poveo je Lorenco, ispred Pedrose, Andree Dovicioza na Dukatiju, vozača Jamahe Teh 3 Kala Kračloua, Rosija i Štefana Bradla na LCR Hondi. ’Doktor’ je već posle nekoliko krivina uspe da se probije pored Kračloua, a potom krenuo u napad i na svog naslednika na Dukatiju. U prvom pokušaju Rosi nije uspeo, u drugom je čak izgubio nekoliko pozicija i pao je na sedmo mesto, iza Bradla, kojeg je pretekao Markes.

U drugom krugu, Kračlou je pretekao Dovicioza, kojeg je vrlo brzi obišao i Markes, da bi potom Britanac vršio veliki pritisak na Pedrosu, ali je i Markes prošao pored njega na početku četvrtog kruga. U međuvremenu, Lorenco se dosta odvojio od pratilaca, Pedrosa, Markes i Kračlou su bili u prvoj grupici, dok je u drugoj Rosi je obišao Dovicioza za šesto mesto i krenuo u napade na Bradla. 

Debitantska trka u kraljevskoj klasi za Bredlija Smita je bila gotova u šestom krugu i to je bilo drugo odustajanje, pošto je prethodno sa staze izleteo Karel Abraham. Dva kruga kasnije, Rosi je iskoristio priliku i pretekao Bradla, koji je nedugo zatim izleteo pošto je izgubio kontrolu nad prednjim delom motora. Lorenco je u tim trenucima sigurno vodio, dok su se vozači Repsol Honde držali jedan uz drugog. 

Doviciozo je polako počeo da gubi korak za Rosijem, a ubrzo ga je pretekao i Bautista. Posle nekoliko mirnih krugova, šest krugova pre kraja Markes je pretekao Pedrosu, dok se Rosi primakao na manje od sekunde Kračlouu. ’Doktor’ je pretekao Britanca pet krugova pre kraja, da bi vozač Jamahe Teh 3 nastavio samo pravo, ali je ipak uspeo da se vrati u trku. Devetostruki svetski šampion je od tada vršio pritisak na dvojac Repsol Honde. 

U narednom krugu, ’Doktor’ je pretekao Pedrosu, a posle nekoliko krivina i Markesa, koji je uspeo da uzvrati na početku pretposlednjeg kruga, ali se Italijan nije predavao i vrlo brzo se vratio na drugo mesto koje je držao do cilja. Markes je bio samo dve desetinke iza Rosija, a iza njih su redom sledili Pedrosa, Kračlou, Bautista, Doviciozo i njegov timski kolega Niki Hejden. Prvu desetoricu kompletirali su vozači Pramak Dukatija Andrea Janone i Ben Spiz, dok je Aleks Espargaro na 11. poziciji bio najbolji među vozačima na CRT mašinama. 

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja Velikom nagradom Amerike na novoj stazi u Ostinu 21. aprila.


Izvor: YouTube, B92. motogp.com


  • Ključne reči:

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group