Kako je DMX inspirisao generacije motociklista širom sveta

Više slika

Više slika

Tragično preminuli reper DMX posedovao je svoju filozofiju života i srce lava, često postavljajući inspiracione i motivacione poruke na društvenim mrežama vezane za vožnju i opstanak u ovom svetu, između svega ostalog...

Erl Simons nije stranac ni jednoj sveri života, koji je učio na najteži mogući način ostajući sam na ulici nakon veoma teškog odrastanja i udaljavanja od svog veoma nasilnog kućnog okruženja sa svega 14 godina. Svoje usphe DMX je delio sa svima, ostajući prizeman čovek veran svojim stavovima koji je samo želeo da stvara i bude ostavljen na miru. Pored mašine koja ga je sistematski sputavala u karijeri, ali i u životu, ovaj čovek je uspeo da donese veliko bogatstvo svima sa kojima je sarađivao, ali i nešto još vrednije o čemu se manje zna - motivaciju koja je neretko spašavala živote ljudi do kojih je stigla i koje je dodirnula.

Kao istaknuti predstavnik takozvane generacije X, DMX je izbacio spot za Ruff Ryders Anthem pesmu, u kome on i njegova ekipa mogu biti viđeni tokom vožnje motocikala i ATV mašina. Pomenuti naslov i njegov spot ostavili su dubok trag u svetu hip hopa na način koji do tada nije bio viđen. Ovaj žanr sve do tad nije imao priliku da predstavi zajedno kroserice, sportske motocikle i ATV modele u jednom videu, posebno ne u tolikom obimu. Pre Ruff Ryders Anthem, rep spotovi fokusirali su se na superautomobile i skupe igračke. Danas, ukoliko brzom pretragom ukucate DMX i ATV na Twiteru, pronaći ćete gomile poštovalaca i ljubitelja njegovog dela koji su inspirisani njegovim primerom krenuli da voze nešto na dva ili četiri točka.

Rođen u Jonkersu, Erl Simons je uzeo umetničko ime DMX u samim počecima svoje muzičke karijere. Sa svega 14 godina lokalni reper Ready Ron, koga je Erl smatrao mentorom, predstavio mu je svet repa i marihuane. U jednom intervjuu datom prošle godine, DMX je potvrdio da je jedan džoint koji mu je Ready Ron dao bio posoljen krekom, što ga je automatski lansiralo u svet gotovo konstantne zavisnosti.

DMX je stao na svoje noge u dvadesetim godinama, objavljujući svoj prvenac It’s Dark and Hell is Hot tokom 1998. godine. Upravo se na ovom albumu pojavila i čuvena himna, kreirana u sradnji repera i producenta Swizz Beats. Isti producent zaslužan je za Party Up numeru, objavljenu februara meseca 2000. godine, koja je takođe bila veliki hit, dostižući 27 mesto na Hot 100 listi. Ove pesme i dalje se puštaju, tačnije puštale su se do početka pandemije, na NBA košarkaškim terenima i u arenama, kako bi publika bila pokrenuta njihovim žestokim bas linijama.

DMX je ušao u svet glume nedugo nakon svog debitantskog albuma, kada je počeo da se interesuje i za superautomobile, od kojih je prvi bio Lamborghini Diablo VT Roadster sa kojim se pojavio u filmu Exit Wounds sa Stivanom Sigalom 2002. godine. Erl je imao malu rolu u naslovu Romeo Must Die, istog režisera, dok mu je studio ovoga puta pružio priliku da postane jedna od zvezdi.

Svi DMX-ovi ljubitelji sećaju se scena brzih potera tokom kojih on skače na svoj kvad u Cradle 2 the Grave naslovu. U jednoj sceni reper bukvalno pregazi policijski automobil i gotovo ga na trenutak preleti kako bi se našao u vazduhu pre samog doskoga, gde smo odmah mogli primetiti da se nalazi u svom elementu i uživa u onome što radi. Odavde, svakodnevne kaskade i vožnje dovele su do toga da Erl Simons jednom prilikom prevrne svoj ATV spuštajući se planinskim predelima, završavajući u hitnoj pomoći na ušivanju glave praćenim kontuzijom 2012. godine. Naravno, nije prošlo dugo pre nego što se DMX vratio u sedište svog motocikla.

U svojoj karijeri, DMX je izbacio osam studijskih albuma, pet kompilacija, 46 singlova i 24 muzička spota. On je takođe bio često viđan gost u projektima brojnih umetnika, kao što su njegov glavni rep duel nepriatelj iz mladosti Jay-Z, slavni otac metal muzke Ozzy Osbourne, Lil Jon i neprevaziđeni Ludacris, između brojnih drugih. DMX je tek drugi reper, nakon Tupaka, koji je uspeo da izbaci dva platinasta albuma u jednoj godini, ujedno i prva dva proizvedena u Ruff Ryders i Def Jam producentskim kućama. Pored svega što je u životu ostavio iza sebe, brojni entuzijasti širom sveta takođe će ovog umetnika pamtiti i kao čoveka koji je konstantno pomerao granice i učinio da brojne generacije motociklista stasaju upravo zbog njega.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group