Budućnost motocikala i nije toliko siva ako se BMW pita

Po svemu sudeći, budućnost prevoza će biti daleko drugačija od svega što smo do sada videli…

Iako se i dalje laganim korakom krećemo ka promenama u autoinfustriji i elektrifikaciji automobilskih linija, akcenat će se u budućnosti stavljati na stvari kao što su deljenje mobilnosti i autonomnu vožnju. Sasvim sigurno, prevoz će biti daleko bezbedniji i efikasniji, ali će doći i sa određenim gubicima, poput čistog uživanja u vožnji, a električni automobili sledeće generacije će nuditi daleko manje emotivne povezanosti između vlasnika/putnika i modela.

Taj problem će posebno biti naglašen u slučaju motora, jer će urbana postavka gradova budućnosti ponuditi malo toga što se smatra zabavnim za vožnju i uživanjem u slobodi otvorenog druma. Indijski dizajner, Neradž Javale veruje da će električni biciklizam biti jedan od retkih načina za pronalaženje uzbuđenja u vožnji budućnosti, pa je sa tim na umu kreirao koncept BMW avanturističkog motocikla, koji nam daje savršen uvid u sve što nas može očekivati kada se radi o dvotočkašima.

Dizajniran za ljubitelje adrenalina i avanture, BMW D-05T koncept poseduje sve napredne tehnologije, bez zanemarivanja duboke povezanosti između korisnika i njegove mašine. Električni motor sadrži tehnologiju koja može kreirati detaljni plan sledeće avanture na osnovu unosa vozača koji su već istražili određeni teren.

Prelazni opseg električnih automobila i dalje je njihov najveći neprijatelj, a dizajner predlaže da se taj problem reši postavljanjem servisnih centara na udaljenim lokacijama, gde se potrošena baterija jednostavno može zameniti za punu. Takve stanice takođe mogu ponuditi druge esencijalne stvari vozačima, tako da im omoguće putovanje bez velikog prtljaga i uz moto – Mudrac sve svoje sa sobom nosi.

U viziji dizajnera, motor je dobio magnetne držače za aksesoare, koji se lako mogu namestiti i skinuti. Ipak, glavni aspekt ovog motocikla jeste dron koji dolazi kao njegov deo i funkcioniše kao leteći R2-D2 droid. Dron može pomoći vozaču da se orijentiše u realnom vremenu, dajući mu sve detalje terena koji se nalaze ispred njega, kreirajući simultano neverovatne fotografije i snimke. Pored toga, dron se u toku noći može pretvoriti u čuvara i upozoravati svoje korisnike na predatore ili druge opasnosti u šumskim predelima.

N.Đ.

Izvor: Cycle World

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group