Autonomni motocikl za veću bezbednost vozača

Autonomni BMW motocikli čuvaju živote vozača

Jedna činjenica ostaje nepromenjiva, želeli mi to ili ne, naučna fantastika nam je pružila dobru osnovu na čijim pionirskim idejama nastaju neke od najboljih tehnologija današnjice...

Naravno, nije sve bilo baš tačno na vreme, a neke od vizija velikih umova verovatno nikada neće ni zaživeti, kao u slučaju intergalaktičkih putovanja. Nevezano sa tim, dosta komponenti stvorenih u delima poljskog pisca i oca robotike Isaka Asimova, ali drugih velikih vizionara, koji zjedno sa njim postaju temelj naučnih istraživanja veštačke inteligencije i automatizacije, danas polako dobijaju svoje vizuelne i jasne obrise.

Veliki deo robotike sa rapidnim razvojem računarske tehnologije preneo je svoje aplikacije u automoto industriju, gde su samoupravljajući automobili i kamioni dobili veliku pažnju, mada, oni više nisu jedina vozila kojima će veštačka inteligencija preuzeti volan.

11. septembra 2018. godine, kompanija BMW objavila je video svog prvog autonomnog motocikla u akciji. Na njemu možemo videti model dvotočkaša kako pali svoj agregat i odlazi na stazu bez vozača. Motocikl ubrzava i skreće samostalno, pre nego što se potpuno zaustavi. Međutim, najbolji deo ovog projekta jeste stvaranje motora koji održava svog vozača bezbednijim na drumu.

Inžinjer bavarskog brenda, Štefan Hans, zapazio je na snimku da njegova kuća nikada zapravo nije kreirala autonomni motocikl, ona je samo želela da pronađe bolje načine za popravljanje bezbednosti vozača na isti način koji to čine različiti sistemi kočenja, održavanja pravca i brzine u slučaju automobila. Ideja se zasniva na tome da autonamna jedinica preuzme odgovornost nad upravljačem i motorom onda kada vozač ne obraća dovljno pažnje na putu ili prilikom izbavljanja iz određenih situacija.

U svakom slučaju, nije teško zamisliti kako će se motocikli jednog dana priključiti sve većoj floti vozila koja odlaze u polje automatizacije. Nakon svega, oni su lakši od automobila i zbog toga daleko ekonomičniji po pitanju potrošnje goriva, dok bi svako od nas definitivno uživao u pogledu na dvotočkaš koji sam isporučuje pice i izvlači se iz saobraćajnih gužvi po gradu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group