Šta se desi kada se hakeri igraju sa Tesla Model S

Više slika

Više slika

Da li će naši automobili jednog dana biti rangirani na osnovu testova sa sudarima i sposobnosti da se odbrane od hakovanja?

Postoji nekoliko stvari koje čovečanstvu unose veći strah od gubitka kontrole. Ovde govorimo o nemiru koji većina nas oseća kada se radi o samostalnim automobilima, koji, ako nepravilno rade svoj zadatak, mogu dovesti do fatalnih posledica. Ipak, tehnologija se pokazala kao pouzdana stvar i nešto čemu možemo verovati. Ali, tu se sada postavlja drugo pitanje – da li možemo imati vere u tehnologiju ako joj hakeri mogu lako pristupiti? Upravo to Keen Security Lab želi da zna. Ova kineska kompanija koja se bavi obezbeđenjem odlučila je da Tesla Model S da svojom hakerima i vidi šta oni sve mogu uraditi sa njim.

U početku, hakeri su jednostavno preuzeli kontrolu nad touchscreen sistemom zabave i učinili ga besprekornim za vozača, demonstrirajući svoju moć otvaranjem i zatvaranjem krovnog prozora, prilagođavanjem sedišta i zezanjem sa signalizacijom za skretanje. Potom, hakerski tim je otišao korak dalje. Udaljili su se dvadeset kilometara od automobila i uspeli da mu otključaju vrata, pomere retrovizore i otvore prtljažnik, i sve to dok je vozilo bilo u pokretu! Zatim, uspeli su da aktiviraju kočnicu sa udaljenosti dok se automobil kretao, što može biti neverovatno opasno, posebno na deonicama puta gde su dozvoljene veće brzine. Semjuel Lv, direktor istraživačke grupe, rekao je da su testovi poput ovog veoma važni, jer će se autonomni automobili veoma, veoma brzo naći na ulicama, i to u velikom broju.

Ako uzmemo u obzir da autonomni automobili koriste kompjuter da kontrolištu gas, volan i kočnice, haker veoma lako može imati svoj automobilčić za igranje koji teži dve tone, a tako postaje pretnja jer može u potpunosti preuzeti kontrolu nad ovim vozilom. Deset dana nakon što su saznali za hakovanje, Tesla je pustio unapređenu verziju softvera kako bi “sprečili” slične napade, jer je ova fora za hakovanje primenljiva na brojnim Tesla modelima.

U emailu koji su poslali Motor Trendu, ljudi iz Tesla kompanije su rekli:”Ovaj problem se javlja samo kada se koristi web pregledač i kada je automobil fizički blizu i konektovan za sumnjivi Wi-Fi hotspot. Naša realna procena je da je rizik po naše mušterije veoma nizak, ali to nas nije sprečilo da brzo reagujemo”.

Potom, oni su napomenuli : “Mi blisko sarađujemo sa zajednicom koja se bavi istraživanjem bezbednosti, kako bi smo testirali bezbednost svih naših proizvoda i imali mogućnost da popravimo potencijalne ranjive tačke, pre nego što se one pojave kao problem za bilo kog našeg klijenta. Čestitamo timu hakera koji je stajao iza današnje demonstracije i planiramo da ih nagradimo kroz naš Bug Bounty program, kojim se ovakav tip istraživanja ohrabruje”. Kako oni kažu, tehnologija nam smanjuje glavobolju sa jedne strane, dok nam sa druge uzrokuje dosta problema. Iako ovo nije prvi put da se nešto slično dogodi, nikada nismo pomislili da sajber bezbednost može ikada da ima uticaja na odluku prilikom kupovine automobila.

Ako želite da vidite kako su se hakeri poigrali sa Model S automobilom, pogledajte snimak i uživajte.

N.Đ. 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group