Nico Rosberg novi šampion!

Šampionat Formule 1 se polako završava, a Mercedesov duo Nico Rosberg i Lewis Hamilton su na samom vrhu...

 

Odlazeći šampion Hamilton je pobedio na Velikoj nagradi Abu Dhabija, ali je Rosberg postao šampion. 

Ovo se nije očekivalo kada je Hamilton osvojio pol poziciju na kvalifikacijama u subotu, a Rosber kretao sa drugog mesta. Lewis je nastavio da vodi i ostatak trke i pobedio 55 krugova kasnije. 

Sa 12 poena prednosti pred finale, Rosberg je treba da završi najmanje treći. Uprkos žestokom pritisku Ferrarija i Sebasitana Vettela, Rosberg je bio drugi. To je bilo dovoljno da ga stavi pet poena ispred svog timskog kolege. Ovo je najbliža pobeda još od kada je Vettel pobedio Alonsoa 2012. godine za tri poena.

Ovom pobedom je Rosberg postao 33. vozač koji je postao šampion, 34 godine nakon što je njegov otac Keke, uradio isto sa timom Williams 1982. Mnogi drugi su pokušali, ali su otac i sin Rosberg tek drugi dvojac koji je osvojio šampionat, posle Grahama i Damona Hilla, 1962. i 1996.

Posle Rosberga i Hamiltona, Daniel Ricciardo iz Red Bulla je završio na trećem mestu, Vettel na četvrtom, Max Vestappen peti, a Kimi Raikonen šesti. Felipe Massa i Jenson Button su završili na jedanaestom i petnaestom mestu. 

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group