McLaren ove godine lansira naslednika P1 modela

Više slika

Više slika

Model McLaren P1 ostaje svež u našim mislima, ali britanski proizvođač spreman je da predstavi daleko bržu, trkački orijentisanu varijantu svoje Ultimate serije, kasnije ove godine...

Određeni evropski i svetski mediji izveštavali su da će novo vozilo nazvano P15 biti brže od svakog McLaren modela na trkačkoj stazi, osim P1 GTR automobila. Ono što je još važnije, najnoviji hiperautomobil dobija teški hibridni pogonski sklop modela P1 i P1 GTR, praćen poznatim twin-turbo V8 motorom kompanije koji je modifikovan kako bi stvarao 789 ks.

Iako je ova snaga daleko manja od 903 ks koliko poseduje P1, P15 biće daleko lakši sa cifrom koja će se nalaziti negde ispod 1.300 kg, što je ušteda za oko 250 kg. Kao rezultat, P15 imaće daleko bolji balans između težine i snage od svog naslednika.

Performanse na pravoj liniji ni u kom slučaju neće biti prioritet, jer će vremena ubrzanja najnovijeg modela kompanije McLaren P15 stajati negde između ostvarenja koja su potrebna modelima 720S i P1, međutim, na trkačkoj stazi, P15 biće daleko brži od oba automobila, uglavnom zahvaljujući ekstenzivnoj upotrebi aktivne aerodinamike.

Ispod novog vozila naći će se Monocage II šasijska platforma kompanije McLaren, kreirana od ugljeničnih vlakana, predstavljena prvi put na modelu 720S ranije ove godine. Veoma razumljivo, svi paneli karoserije su takođe kreirani od ugljeničnih vlakana takođe, radi boljih trkačkih karakteristika i daljeg rada na smanjenju kilaže automobila.

Uprkos svojoj trkački orijentisanoj prirodi, P15 biće potpuno ulično legalan. Samo 500 jedinica biće proizvedeno, a, ako je suditi izvorima bliskim kompaniji McLaren, za sada ne postoje nikakvi planovi za kreiranje kabriolet varijanti modela. Cene novog autmobila kretaće se negde oko 700.000 evra, što se uvek može očekivati od umetničkih dela britanskog brenda, na koja se čitav svet odavno navikao.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group