Jedan od najboljih sigurnosnih automobila na svetu

Više slika

Više slika

Trkački segment u svetu automobila prepun je sportskih modela koji nas iznova fasciniraju...

Ali, čak i ovi savršeni modeli zahtevaju vozilo koje će im diktirati tempo, odnosno, stručnije rečeno, sigurnosno vozilo. U Evropi mnogobrojni ekskluzivni ulično legalni modeli dobijaju konverzije koje ih prilagođavaju ovim svrhama, ali ovi automobili nikako ne uključuiju bilo koje stare ulične modele.

Upravo iz ovog razloga britanski GT Šampionat koristi legendarni model kompanije McLaren. Zapravo, pred samo otvaranje ovogodišnjeg prvenstva trkačke serije, čelnici šampionata su obnovili ugovor sa Vokingom kako bi nastavili pravno legalno upotrebu modela 540 C modela u svrhe sigurnosnog vozila.

Automobil 540C, za sve one koji nisu upoznati sa njim, predstavlja ulazni model u seriji kompletnog sportskog opsega kompanije McLaren. Ova serija je bazirana na identičnoj šasijskoj platformi kao i modeli 570S, 570GT i 570S GT4, od kojih se šest jedinica takmiči u britanskoj GT seriji.

540C koristi identičan V8 motor zapremine 3,8 litara i dva turbo punjenja kao i ostali modeli u seriji, koji proizvodi 553 ks i dodaje na ukupnoj ceni prilikom procesa izrade. Međutim, ovaj model nije bio u ponudi na brojnim tržištima, ali na njima 570S serija služi kao bazna ponuda.

Bezbednost sigurnosnih vozila, uglavnom opremljenih specifičnim karakteristikama kao što su strob svetla, hitna medicinska oprema, komunikacioni sistem, sadrže ponekad ogoljenu putničku kabinu sa trkačkim sedištima i pojasevima sa šest tačaka spajanja i posebnom liverijom koja ih definiše na trkačkoj stazi.

Ovakvi automobili izlaze na stazi kada dođe do nezgode na trkalištu, u slučajevima sudara, loših vremenskih prilika, neočekivanih prekida i sličnih događaja. 540C će nastaviti da služi tim potrebama na GT trkačkoj seriji, baš kao što je to činio i prošle godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group